De vinner – i radion

Av: Emilia Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Därför kan Melodifestivalen redan vara avgjord

1 av 3 | Foto: lina boström einarsson, peter wixtröm
Salem Al Fakir, Eric Saade, Darin och Anna Bergendahl är favoriter på diverse listor.

Redan nu kan Melodifestivalen vara avgjord.

På radion och topplistorna dominerar Anna Bergendahl, Darin och Salem Al Fakir. Kalle Moraeus och Jessica Andersson hamnar i skymundan.

I lördags släpptes låtarna från Melodifestivalen fria för lyssning och nedladdning. På Youtube, Itunes topplista och landets radiokanaler är Darin, Anna Bergdahl, Eric Saade och Salem Al Fakir hetast.

Det kan vara ett tecken på vem som vinner.

– Att låtarna spelas i radio kan ha väldigt stor betydelse i finalen. Särskilt om det är en ballad, som Anna Bergendahls låt. Jag tror att Crucified Barbara och Alcazar har störst chans att gå vidare i Andra chansen, säger Christer Modig, programdirektör för MTG radio där bland annat Rix FM, Sveriges största kommersiella radiokanal, ingår.

Tror på Anna & Darin

Även Alexander Lindahl, musikchef på Mix Megapol, är säker på vem som har störst chans.

– Personligen tror jag att Anna och Darin kommer att hamna minst topp tre i finalen, säger han.

Magnus Sterner, gruppchef för musikredaktörerna på Sveriges Radio, tror också att radiokanalerna kan påverka finalutgången.

– Vissa låtar kräver flera lyssningar. Alexander Rybak spelades väldigt mycket hos oss innan Eurovision och han fick också väldigt många svenska röster i tävlingen.

”Kan nötas ut”

Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, säger att det både kan vara till en låts fördel och nackdel att spelas mycket i radio.

– Vissa låtar kan nötas ut och det uppstår en mättnadsfaktor. Men nu är vi inne i en fas där tittaren måste få höra låtarna för att göra ett medvetet val inför finalen.

En del artister har ett stort skivbolag i ryggen som kan backa upp dem med mycket marknadsföring. Ser du något problem med detta?

– Ja, det är delvis därför vi håller på regelverket att vi vill spela klart alla 32 låtar innan de släpps fritt. Det ska vara under en begränsad tid som detta pågår.

I Andra chansen på lördag ställs artisterna mot varandra en sista gång innan finalen.

Men varken Kalle Moraeus eller Jessica Andersson som ska kämpa mot sina betydligt mer exponerade konkurrenter känner sig särskilt oroliga.

– Jag har lika stora chanser som alla andra. Jag är beredd att lägga in en extra växel och har inte gett upp hoppet än i alla fall, säger Jessica Andersson.

– Radiokanalerna väljer ut vilka låtar som ska spelas. Vår publik lyssnar på P 4, säger Kalle Moraeus.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN