Hade övat – i flera år

avAnette Holmqvist, Johanna Hellsten

NÖJE

Så har prins Daniel hårdtränat inför sitt succétal på bröllopsmiddagen

Foto: fredrik sandberg/scanpix
KAN ÖKA STÖDET FÖR MONARKIN Prins Daniels tal till sin maka på bröllopsmiddagen har fått retorikexperter att jubla. Men så låg det också år av träning bakom. Sedan 2006 har han gång på gång tränats i att hålla tal inför publik och dessutom har han övat in att prata engelska med största lätthet.

Prins Daniels succétal var ingen slump.

Han har förberett sig i flera år.

Hemliga middagar med näringslivseliten har gjort honom redo.

– Kul att han äntligen fick visa vem han är, säger vännen Alessandro Catenacci.

Runt middagsbordet hemma hos pr-konsulten Anders Lindberg på Lidingö sitter näringslivstoppar och högt uppsatta politiker.

Daniel Westling klingar i glaset och ställer sig upp. Han tittar ut över gästerna, harklar sig och börjar därefter tala, helt utan manus.

Händelsen är flera år gammal. Men den upprepades i lördags när prins Daniel höll sitt bejublade tal till kronprinsessan.

Ända sedan 2006 har han gång på gång tränats i att hålla tal inför en krävande publik, som en del i samarbetet med pr-byrån JKL.

Stakade sig inte

Träningen har bland annat handlat om att lära sig engelska så bra att han ska kunna tala språket lika naturligt som svenska. Att träningen haft effekt visade han under sitt tal vid bröllopsmiddagen där han bytte språk utan att staka sig.

– Det var kul att han äntligen fick visa vem han är. Daniel är en mycket fokuserad person. När han gör något gör han det bra, säger Alessandro Catenacci.

– Jag har hört Daniel tala väldigt ofta, så jag är inte förvånad över att det var bra. Ibland har han till exempel hållit tal inför sina medlemmar på Master training och det är ju en skara människor som nått höga positioner.

För att få träna på Master training måste man betala 20 140 kronor om året och bli rekommenderad av två medlemmar. På gymmet rör sig bara samhällets elit, prinsessor och näringslivshöjdare kan svettas ihop utan att behöva oroa sig för nyfikna blickar.

”Jag är inte förvånad”

Patrik Vrbanc är vd för gymkedjan och personlig vän med den nyblivne prinsen.

– Jag tycker det var ett fantastiskt tal, men jag är inte förvånad. Vi som känner prins Daniel och har hört honom tala tidigare vet hur duktig han är på det, säger han.

Inte heller släkten blev förvånad. Prins Daniels farbror Nils Westling berättar att han hade svårt att hålla tårarna tillbaka under det känslosamma talet.

– Daniel gjorde det så bra, men jag visste det. Jag har hört Daniel hålla tal på släktkalas tidigare, säger han.

Kusinen Ove Westling blev också imponerad.

– Det blir lätt så när ingen förväntar sig något, säger han.

– Jag vet att Olle är duktig på att prata men jag har själv aldrig hört

Daniel tala förut. Men han kan, fast så där bra visste jag inte att han var. Framför allt inte under den pressen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har prins Daniel lagt många timmar på att få talet precis rätt. Han har testat det på en liten krets inom hovet och också fått hjälp med vissa delar av sitt tal. Dessutom säkerställt att kronprinsessan tyckte det var okej att han avslöjade privata detaljer ur deras förhållande.

”Alldeles ovanligt bra”

Retorikexperterna har jublat över den höga kvaliteten på prins Daniels bröllopstal. Göran Hägg, författare och docent i litteraturvetenskap, är en av dem.

Han ger talet en stark fyra i betyg och betecknar det som ett av de bästa under 2000-talet.

– För att vara ett kungligt tal och ett bröllopstal var det alldeles ovanligt bra, säger han.

Enligt hovet är det prinsen själv som skrivit talet.

– Prins Daniel skriver sina tal själv. Vi har ingen ytterligare information, säger Annika Sönnerberg på informationsstaben.

Spekulationerna efteråt har dock gjort gällande att hans pappa Olle, som också höll ett mycket bra tal, kan ha varit delaktig i processen.

– Jag förmodar att någon annan tittat på det. Det är ingen skam i det, säger Göran Hägg.

Varmt och personligt

Ett annat kungligt tal som väckte mycket stor uppmärksamhet var det tal kungen höll efter tsunamikatastrofen 2004. Det var också mycket varmt och personligt med referenser ur sagorna. Även prins Daniels tal innehöll sådana liknelser, som den unge mannen som kanske inte var någon groda men blev en prins.

Bakom kungens tsunamital stod förre riksmarskalken Ingemar Eliasson, som nu är pensionär men fortfarande har tät kontakt med sin gamla arbetsplats. Eliasson har varit mycket delaktig i den förberedande planeringen inför Victorias och Daniels bröllop och enligt Aftonbladets uppgiftslämnare har han också haft mer än ett finger med i prinsens tal.

Ingemar Eliasson själv vill inte uttala sig om detta.

– Jag har lämnat hovet så jag har inga kommentarer, säger han bara.

Har fått hjälp

I kretsen kring den nyblivne prinsen finns också Jan-Eric Warren, ceremonimästare och ansvarig för den prinsskola på Slottet som Daniel genomgått de senaste månaderna.

Med brigadgeneralens hjälp har han fått lära sig om det svenska hovet och dess traditioner och historia samt statskunskap med fördjupning om riksdag, regering och EU.

Talet ökade sympatierna

Efter kungens tsunamital ökade sympatierna för monarkin och kungahuset. Experter tror att prins Daniels tal kan få samma effekt.

Prinsen var kanske inte en groda.

Men i alla fall en gymägare från Ockelbo som nu har fått sitt definitiva genombrott.

ARTIKELN HANDLAR OM