Smart, fyndigt, briljant

NÖJE

Henrik Schyfferts show The 90s får en att skratta så att det gör ont

Nej, Henrik Schyffert har fel.

Han påstår att han ingenting kan. Att allt han gjort handlat om ingenting. När han så uppenbart är en mångsidig mästare på scen.

Foto: SMÄRTSAMT ROLIGT Henrik Schyfferts nya show får en att skratta så att det gör ont.

”The 90’s” är Henrik Schyfferts självbiografi. Mycket om 1990-talet när han blev het tv-man och komiker, men också briljant om barndom och uppväxt. Hur det känns att strax fylla 40.

Den som arbetar med ord får lätt komplex av Schyffert. Han smashar in gränslöst med fyndiga formuleringar och listiga iakttagelser. Skulle förmodligen vara en suverän reporter. Man kunde skriva ner roligheter oavbrutet om man inte var tvungen att torka bort skratt-tårarna.

Så roligt att det gör ont, men han kan växla mitt i en mening till allvar som gör ont. ”The 90’s” håller publiken uppmärksam. Han spelar lite låtsnuttar från sin iPod och ger poäng åt dem som känner igen artisterna. Högläsning ur ”Knesset”.

Ber om ursäkt

Den som har turen att få tag i biljetter får också veta varför Henrik Schyffert ber hela svenska folket om ursäkt för E-Types musikkarriär. Och vilket som är värst att bekänna – att man har varit sängvätare eller med i Muf.

Det är personligt om en märklig karriär, men säger hur mycket som helst om landet vi lever i. Hur vi har varit och är. Om humor, ironi och att våga vara allvarlig.

Det finns stå uppare man ledsnar på efter bara 78 sekunder. Henrik Schyffert fängslar i över 90 minuter.

Så begåvat att man får svindel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Scen