Mode

”Jag vill att Meryl Streep ska se min visning”

NÖJE

Carin Rodebjer om nya kollektionen, New York och Meryl Streep

Svenska Carin Rodebjer visade för femte säsongen i rad upp sin senaste kollektion under New Yorks modevecka. Vi tog flyget dit för att kika på kollektionen och få en pratstund med Carin bakom catwalken.

Trappan upp tlll övervångingen på The Bowery Hotel är fylld av pälsar, deisgnerväskor och vassa klackar. Carin Rodebjer ska för femte gången visa upp sin kollektion under New Yorks modevecka. Och det var här i New York allting började.

Under 90-talet gick Carin på Fashion Institute of Technology. Hon började sy kläder till sig själv som sedan snappades upp av  ett par butiker. Och innan hon hann klart utbildningen hade Rodebjer fötts. Carin reste hem för att fortsätta med modemärket som idag är ett Sveriges absolut största.

Modeprofiler och redaktörer trängs för att komma in i det mörka tegelrummet som fylls av psykedelisk rock och smala pinnstolar. Vi blir ombedda att inte sitta med benen i kors, catwalken är för trång. Ljuset släcks och en måne tänds på ena väggen. Modellerna träder ut på det trånga golvet med månar målade i sina pannor och mörka plagg svepandes om benen.

– Vilken snygg tröja! Får jag köpa den? Jag har inte den, utbrister Carin Rodebjer efter visningen när hon ser vår moderedaktör Beatrice Troddens stickade Rodebjer-tröja.

Svaret blir dock bestämt nej.

Hur kändes visningen Carin?

– Rolig! Det var en sådan energi, jag hade ett roligt team att jobba med och en så energisk kollektion.

Du har alltid en story bakom kollektionen, berätta den!

– Jag visste att jag ville göra en intensiv kollektion som är för en hårt arbetande, hårt tänkande kvinna.  Så hur visualuserar men det, tänkte jag. Sedan började vi titta på psykedelika och konstnärer om gör psykedelisk konst, som Mati Klarwein och Alberto del Pozo. Där fanns den där intensiteten jag ville åt. Och mystiken!

Vad kom månen ifrån då?

– Mati Klarwein hade en fin kvinna som illustration och då ville vi, ...eller jag vet inte hur månen kom in till slut om jag ska vara ärlig. Eller jo, konstnärerna hade små mikrouniversum i sin konst och när vi byggde våra egna mikrouniversum var det utifrån rymdbilder. Jag kände också att det var en månkollektion, en ”moonlady-kollektion”, som på visningens sista tröja med en kvinna som har blixtrar från huvudet och sköldpaddor runt sig.

Vem vill du helst ska sitta här och se din visning?

– Jag är lite kär i Meryl Streep så jag ville att hon skulle komma. Mina pr-personer fick faktiskt hit hennes dotter. Hon kom in här backstage efter visningen. Alla modefolk vill ha bloggare men jag ville Streep. Hon är ju så jävla begåvad, det är någonting med kvinnor som är så duktiga och som ”makes a difference” och det gör ju verkligen hon. Men hennes dotter är bra nog.

Hur har New York påverkat din design sedan du återvände hit?

– En sådan multikulturell plats påverkar ju såklart. New York är en smältdegel av olika influenser. Jag tror designen blivit lite mer vågad. Men Sverige ligger så djupt i mig så det sitter ju där alldeles automatiskt, det behöver jag inte oroa mig för att tappa bort.

Hur såg dina plagg ut när du började här då?

– Lite som det såg ut idag faktiskt. Det var ju i mitten av 90-talet och den här kollektionen har en 90-talstouch med till exempel de korta vida byxorna.

Kommer du inte hem någon gång?

– Jo men det kanske jag gör. New York är tufft och har ett högt tempo, man får aldrig vila. Det saknar jag. Eftertanken och tid för reflektion har man inte här så jag saknar Sverige på många sätt.

Hemma rullar Volvo-reklamen som du är med i för fullt. Har du märkt av det?

– Nej jag har varit här hela tiden men man får ju lite kommentarer. Jag hade som mest hemlängtan när den där förfrågan kom i postlådan. Man bara ”melankoli, åååh det finns inte här och jag älskar melankoli. Och vemod så exotiskt, den reklamen vill jag vara med i.” Men det är klart man ställer sig frågan några gånger extra när det är reklam men sammanhanget var så fint tyckte jag.

Av: Rebecka Wållgren Foto: Dan Lecca & BFA

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Mode

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode