Är det äntligen slut på manscurlingen?

NÖJE

Kristin Lundell: Nu är det slutgasat i mansgräddfilen

Foto: Jeremy Clarkson.

Jaha.

Så ska en karl inte längre få slira runt i en ball kärra, unna sig rasistiska glåpord när andan ­faller på och låta smockan tala om han inte får stek på tallriken.

Tänk om det nu äntligen är slutgasat i gräddfilen.

Det verkar slutligen vara kört för ”Top gear”-programledaren Jeremy Clarkson.

Eller nä.

I ärlighetens namn finns det ju alltid en chans till för en priviligierad man som gör lite som han vill.

En man som gärna hyllas likt en underdog av de sina trots att han befinner sig högst upp i näringskedjan.

Det är givetvis inte alls förvånande att anbuden sägs hagla över den 55-årige Clarkson som tidigare i veckan stängdes av från BBC efter att ha slagit sin producent.

Det var efter att hotellet som ”Top gear”-gänget bodde på endast kunde erbjuda en kall middag efter inspelningarna - Clarkson ville ha stek men kocken hade gått hem - som bråket uppstod. Hans programledarkollega James May säger sig inte minnas något från händelsen eftersom han var för full.

Det låter så sorgligt alltihop men det är tydligen sådant som folk gillar.

Grabbmän som inte behöver bry sig om lite vanlig hyfs.

Att morgondagens avsnitt av det populära bilprogrammet har ställts in och resterande avsnitt befinner sig i limbo låter säkert rimligt för alla vänner av logisk slutledningsförmåga.

Någonstans måste väl ändå gränsen dras också för framgångsrika grabbmän.

På nätet startade dock genast en namninsamlingskampanj, som ihärdigt närmar sig målet på en miljon underskrifter, som kräver att avstängningen ska upphävas.

Även premiärministern David Cameron anser Jeremy Clarksons varande så viktig att han tagit av sin tid till att förkunna att Clarkson ”är en stor talang” och att hans egna barn skulle bli förkrossade om programmet försvann.

Det är alltid så.

Det låter som en schlager men ingen kan någonsin älska hög­statusmän mer än vad andra män gör.

Det finns inget slut på den priviligierade förståelsen som dessa män ska åtnjuta.

De har curlats i så många decennier att de bärs upp av en oändlig vilja att förlåtas.

Jeremy Clarkson har vid ett flertal tillfällen getts chansen att sluta vara rasist i tv men inte orkat anstränga sig.

”Jo det är kanske olämpligt av Jeremy att slänga rasistiska glåpord kring sig men han kan köra bil fort och det är många som tycker det är kul. Tänk på barnen”.

Lite så verkar tankarna gå.

Jeremy Clarkson har getts fler andra chanser än Christer Björkman har anordnat.

Men kanske är det nu som tålamodet äntligen börjat ta slut.

Kanske är generationer av manscurling över lagom till att ”Mad men”, som under sina säsonger visat upp hundrafemtio nyanser av förskräckliga mansbeteenden, går in i sina sista avsnitt.

Det mest otroliga i denna såpa är egentligen att ”Top Gear” har visats ända fram till förra veckan.

Ett gäng femtio-plus-grabbar som skiter i allt vad klimathot heter och utan att skämmas nöjes­gasar runt runt med macho­attityden fastspänd där bak.

Det är som att bli avsläppt i helvetet, upptäcka att tv:n är inställd på Ulf Brunnbergs mans­kanal och att någon har dragit med fjärrkontrollen.

1 av 2

Kristin korar3 saker som är på tiden

1 ”Idol”-juryn tar (snart) farväl. Det var inte en sekund för tidigt. Snarare trettiofem år för sent. Eller ja, hur länge juryn Bagge-Bagge-Bard nu har suttit utan att hitta så värst många idoler. Men visst. Det är ju inte musiken det handlar om egentligen. Det är tv för fredagssoffan. Nog är det dock fascinerande att en jury kan vara så övertygade om sin egen förträfflighet när antalet stjärnor de vaskat fram kan räknas på en halv ena hand.

2 Robin Thicke dömd. Pris ske Gud. Den miso­gyna monsterhitten ”Blurred lines” har dömts i domstol till böter på 63 miljoner kronor. Ah! Dock gäller domen inte den daterape-romantiserande texten eller den chockerande omoderna videon (och ja, Pharrell Williams kan döpa sitt album till ”Her” hur mycket han vill som en ”hyllning till kvinnan” men först bör han radera denna video från världen) utan för plagiat av en Martin Gaye-låt.

3 Det blir en ”Zoolander 2”. Det är förvisso elva månader till Derek Zoolander och Hansel möts på bioduken igen men vad betyder veckor och dagar när vi nu har ett löfte att hålla fast vid? Det var på onsdagens Valentino-visning i Paris som Ben Stiller och Owen Wilson dök upp på catwalken för att tillkännage att världens roligaste film, fjorton år senare, får en uppföljare. Till och med det ikoniska stenansiktet Anna Wintour blev glad.

1 av 3 | Foto: Berg och Meltzer.

Lundell listar

VECKANS...

…comeback. Sveriges roligaste duo har packat bilen igen. Efter torsdagens premiär av ”Berg & Meltzer i Europa” bör övriga tv-duos rulla ner i diket av insikten att de nu är besegrade. (Kanal 5, torsdagar).

…låt. ”Innan staden vaknar” får kroppen att spritta i souliga ryckningar. Femte spåret på Joel Almes nya album ”Flykt­ligan” gör dagarna bättre.

…citat. ”Kraften i ’Eastenders’ är att vi kan förändra världen en aning”.

Dominic Treadwell-Collins, manusförfattare för den brittiska långkörarsåpan ”Eastenders”, säger till The Independent att man nu anser sin publik vara redo för en transperson i handlingen. 1986 introducerade serien sin första homosexuella karaktär.