Melodifestivalen 2015

Saades låt ute på nätet redan i natt

Av: 

Gustaf Tronarp

NÖJE

Hela ”Sting” lades ut på Youtube i natt: Sånt kan inträffa

Den är en av storfavoriterna inför Melodifestivalens första deltävling.

I natt läckte Eric Saades ”Sting” ut på nätet.

– Det här kan inträffa när man har genrep med publik, säger Lili Assefa, pressansvarig för Melodifestivalen.

Storfavoriten Eric Saade står för kvällens mest spektakulära scenshow. Och 24-åringen dansar så intensivt att han i sista sekunden tvingades ändra i numret för att inte tappa andan.

Saade är sist ut i Scandinavium. Men fansen kan redan nu hissa eller dissa hans låt. I natt lades nämligen hela ”Sting” ut på Youtube.

– När något sådant här händer så sätter vi i gång våra rutiner och kontaktar Youtube för att få bort den, säger Lili Assefa, pressansvarig för Melodifestivalen.

Förbjudet att filma

Det är tillåtet att ta stillbilder i arenan under tävlingarna. Men att filma är förbjuder. Videon av ”Sting” verkar ha publicerats av en person i publiken som trotsat förbudet under gårdagens genrep.

– Vi har ett genrep med publik, och alla har mobiltelefoner med kameror. Så det här är sådant som kan inträffa, säger Lili Assefa.

Publiken informeras på förhand om vilka regler som gäller. Dessutom har SVT personal som kontinuerligt bevakar Youtube och slår larm när bidrag läggs ut.

Får inte spelas

Låtarna i Melodifestivalen omgärdas av stränga regler. Ingen för släppas på något sätt innan respektive deltävling är klar. Efter showen får de fem bidrag som inte gått direkt till finalen spelas kommersiellt, enligt de nya reglerna.

Låtarna som direktkvalificerar sig till final får inte släppas förrän efter den fjärde deltävlingen, som äger rum i Örebro den 28 februari, är över.

Videon med Eric Saades bidrag publicerades vid 01-tiden i natt. Trots SVT:s Youtube-bevakning var det inte förrän Nöjesbladet uppmärksammade produktionen på filmens existens som åtgärder vidtogs.

Vid 13-tiden hade videon tagits bort.

– Det är svårt att hitta allt som läcker direkt, men till slut hittar vi alltid materialet, säger Lili Assefa.

Under genrepet på lördagseftermiddagen påpekade studiomannen Henric von Zweigbergk för publiken att det är olagligt att lägga upp filmer och videoklipp från repetitionerna när artisterna framträder.

JUST NU: Tobbe Ek bloggar från genrepet

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet – handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

LÄS OCKSÅ

Schlagerbloggen - Ger dig allt skvaller bakom kulisserna i Melodifestivalen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Eric Saade

SVT, Sveriges Television

Melodifestivalen