Elva Elvis hyllar Elvis, 80 år i dag

avMaja Lind, Rebecca Haimi

Publicerad:

Sveriges egna Elvisar grattar legendariska ikonen

■ ■ I dag hade Elvis Presley blivit 80 år gammal.

■ ■ Han dog 1977 i sitt hem Graceland i Memphis, men

minnet av ”kungen” lever kvar. 

■ ■ Särskilt bland svenskarna som delar hans tilltalsnamn. Nöjesbladet har pratat med elva av dem.

”Graceland är drömmen”

Elvis Christer Andersson, 65, Ösmo:

– Jag tog namnet som en hyllning till min stora idol. Första gången jag hörde honom var jag sex eller sju år gammal. Min högsta dröm är att åka till Memphis och besöka Graceland. I dag tror jag att radiokanalen Vinyl 107,1 kommer att spela Elvis hela dagen. Hoppas på det. Då kommer jag att lyssna.

”De var helt galna i Elvis”

Elvis Gahnström, 56, Växjö:

– Min mamma och min syster var hela galna i Elvis Presley. Då fick man leva upp till namnet, så jag har hållit på med musik i alla år. Jag gillar en hel del Elvis-låtar själv. Det kör vi en del när vi kör coverband. I min omgivning har jag varit ensam om att heta Elvis. Jag bor i Växjö och det finns några här omkring som heter Elvis.

”Bara Elvis i huvudet”

Elvis Mikael Andersson, 52, Västra Frölunda:

– Jag blev tvärsåld på Elvis Presley 1972. Sedan dess har det bara varit Elvis i huvudet på mig. Jag har haft förmånen att jobba med musiker som Elvis Presley har spelat med, och öppnade Sveriges första Elvis Presley-butik. 2005 var jag nere i Memphis för första gången i mitt liv. När jag kom ned till Graceland tänkte jag, oj, jag är hemma hos Elvis. Där träffade jag min tjej. 2007 åkte vi ned igen och förlovade oss på Graceland.

”Bra namn i mitt yrke”

Elvis Elfsström, 48, Stockholm:

– Jag lyssnar ganska mycket på Elvis Presley och har jobbat med några som spelar med honom. Jag är ljudtekniker. Elvis är mitt födelse­namn, men i mitt yrke är det bra att heta det för att jag är ganska mycket utomlands och folk känner igen mig. I höstas besökte jag Graceland. Jag hade en ledig dag när vi turnerade i USA och passade på att åka dit.

”Enda tjejen i Sverige”

Elvis Leinonen, 21, Skövde:

– Jag tror att jag är den enda tjejen i Sverige som har Elvis som tilltalsnamn. Jag föddes som Evelina, men när jag var sex eller sju år så bytte jag skola. Jag hade kallats Elvis innan det och sa på min nya skola att jag hette det. Då sa alla ”Elvis, shit vad coolt”. Sedan fastnade det. Jag bytte namn förra året.

”Vanligt i Sydamerika”

Elvis Fernandez, 21, Saltsjö-Boo:

– Mamma gillade Elvis Presley väldigt mycket. I Sydamerika, i Peru där jag kommer ifrån, är det många som heter

Elvis, på 90-talet var det många som döptes till Elvis. Här i Sverige är det ganska ovanligt har jag upplevt. Jag kommer ihåg att hela skolan visste vem jag var i högstadiet bara för jag hette Elvis.

”Pappa blev överkörd”

Elvis Soploher, 45, Stenungsund:

– Jag fick namnet för att det var min mammas största idol. När jag föddes 69 blev pappa rätt så överkörd. Jag lyssnade på Elvis Presley ganska tidigt. Jag var inte så gammal när jag började samla på hans lp-skivor. Nu är han inte den störste i mitt hem. Det är Bob Dylan, men han är en viktig del av både rockhistorien och mitt liv.

”Inte lyssnat på Elvis”

Elvis Omerovic, 26, Finspång:

– Jag är inte döpt efter Elvis. Mina föräldrar var inga större fans. Men det är ett ganska vanligt namn på Balkan. Jag är ifrån Bosnien. Jag har inte lyssnat någonting på Elvis Presley.

”Namnet efter idolen”

Jan Erik Elvis Presley Edström, 57, Koppom, är Sveriges enda ”Elvis Presley”:

– Jag tog namnet Elvis efter min idol, sedan gifte jag mig med en kvinna som också älskade Elvis och hette Presley i efternamn, så jag tog hennes efternamn också. Nu är jag ihop med en annan kvinna, men hon är lika frälst vid Elvis hon.

– Jag reser runt och underhåller. Alla kallar mig Elvis och tycker att jag sjunger likt honom. Jag har mycket prylar. Tavlor, klockor... Jag fick min Elvis-peruk av en kompis. Han gick bort för många år sedan i cancer. När han gick igenom cellgiftsbehandling och fick peruk, så gav han den Elvis-peruken till mig. Han dog bara någon månad efteråt. Så den tycker jag mycket om.

”Lyssnar på honom ibland”

Elvis Osmani, 30, Boden:

– Jag är från Albanien. Min pappa gav mig namnet, för att han gillade Elvis. Jag lyssnar på Elvis Presley ibland. Några låtar i alla fall.

”Kan inte en enda låt”

Elvis Jakupovic, 39, Ludvika:

– Jag är född på 70-talet. Min kusin, som var i 18-årsåldern tyckte mycket om Elvis just då. Jag bodde i USA en period. Där hade jag en namnskylt med mitt namn, som jag trodde var vanligt i USA, men det visade sig att det inte var det. Folk tog med sig sina barn, och sa, ”nu tog jag med mitt barn hit bara för att kunna säga, titta, Elvis lever.” Men jag kan inte en enda låt av honom.

Publicerad: