Top model-deltagare hjärndöd efter krock

Av: Christoffer Nilsson, Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Casper Hedberg
Anna Maria Moström, 29, var med i svenska ”Top model” 2005. De senaste två åren har hon bott i New York. Efter den svåra olyckan i onsdags vårdas hon nu på sjukhus och hålls vid liv med respirator. ”Vi kan hoppas på ett mirakel men enligt läkarna finns ingen realistisk chans”, säger hennes pappa.

NÖJE

Modellen Anna Maria Moström blev påkörd av en buss i New York i onsdags.

Den tidigare ”Top model”-deltagaren har förklarats hjärndöd och hålls just nu vid liv med respirator.

– Läkarna tror inte att hon kommer att vakna, säger hennes pappa Ronny Moström.

Vid 21-tiden, lokal tid, i New York i onsdags cyklade den svenska USA-modellen Anna Maria Moström, 29, på ön Roosevelts huvudgata.

När en busschaufför i motsatt riktning svängde vänster kolliderade svenskan, som medverkade i TV3:s ”Top model” 2005, med bussens front och föll till marken.

Polis och ambulans tillkallades och Anna Maria Moström fördes till Cornell hospital med allvarliga skallskador.

Familjen är på plats för att vaka vid hennes sida. Under två operationer har hon kämpat för sitt liv men läget ser dystert ut, berättar hennes pappa Ronny Moström.

– Hon blev rammad av bussen och skadorna blev så allvarliga att hon nu är hjärndöd. Det finns nog ingen återvändo, det är väldigt sorgligt. Just nu går hon bara på dropp och har andningsmaskin, säger han.

Stänger av maskinen

I början av veckan ska läkarna se om hon klarar av att andas på egen hand.

– Hon kommer att föras in i ett operationsrum och läkarna stänger av maskinen. Om hon klarar att andas i en timme förs hon till­baka till sitt rum, säger han.

Men även om hon orkar hålla uppe andningen är läkarnas uppfattning att hon sannolikt aldrig kommer att vakna, enligt pappan.

– Om hon trots allt skulle vakna blir hon en grönsak, enligt läkarna. Det känns inte värdigt för någon som har varit så full av fart och livsglädje. Det är inte trevligt att se henne ligga där i sängen helt livlös. Det är sorgligt men det bästa vore om hon slutar andas av sig själv och får somna in i lugn och ro. Vi kan hoppas på ett mirakel men enligt läkarna finns ingen realistisk chans, säger han.

Mer än hundra vänner där

Familjen har beslutat om organdonation.

– Läkarna har tagit hand om oss på bästa sätt och sagt att vi ska ta den tid vi behöver. De har sagt att en så vältränad kropp med så friska organ är en gudagåva

för dem. Vi har beslutat att hon kommer att få donera sina organ för att få ge andra personer chans att bli räddade, säger Ronny Moström.

Under dygnen på sjukhus har Anna Maria Moström, som bott i New York de senaste två åren, varit ständigt omgiven av familj och vänner.

– Hon har haft över hundra vänner här som har kommit och gått dygnet runt. Det har varit en jazzsångerska som spelat musik och rummet är fullt av alla möjliga saker, som gosedjur och healing­stenar. Alla har varit här för att försöka inse vad som har hänt, säger Ronny Moström.

Föraren av bussen var en 51-årig man som enligt James Duffy på New York-polisen stannade kvar vid olycksplatsen. I ett mejl skriver han att de inte har gjort något gripande och att vägpolisen fortfarande utreder olyckan.

Publicerad: