”Star Trek”-stjärnan Leonard Nimoy död

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Drabbades av dödlig sjukdom förra året – gick ut med vädjan till fansen: Sluta röka

1 av 6 | Foto: Nancy Pastor
Leonard Nimoy.

Leonard Nimoy, som blev legendarisk när han spelade karaktären Spock i ”Star Trek”, är död. Det bekräftar hans hustru för New York Times.

Fansen sörjer nu den bortgångne rymdhjälten.

– Jag älskade Spock, säger USA:s president Barack Obama i ett uttalande.

Det var förra året som skådespelaren gick ut med att han drabbats av den dödliga lungsjukdomen kol. Enligt hans fru Susan Bay Nimoy var det sjukdomen som tog hans liv.

Leonard Nimoy avled på fredagsmorgonen, lokal tid, i sitt hem i Los Angeles-stadsdelen Bel Air.

Under de senaste månaderna har Nimoy vårdats på sjukhus flera gånger. I torsdags åkte han in akut med svåra bröstsmärtor.

Stjärna i ”Star Trek”

Nimoy blev kultförklarad som Mr Spock, försteofficer på  rymdskeppet Starship Enterprise i de ikoniska filmerna och tv-serierna Star Trek.

Skådespelaren hyllas nu av fansen som använder hans valspråk ”Live long and prosper” på sociala medier.

Bland Nimoy alla fans finns världens mäktigaste man, USA:s president Barack Obama. I ett uttalande som Vita huset sände ut på fredagskvällen säger presidenten att han älskade Nimoys karaktär Spock.

– Långt innan det var coolt att vara nördig fanns Leonard Nimoy [...] Leonard var Spock. Cool, logisk, storörad och sansad – sinnebilden för Star Treks optimistiska och inkluderande framtidsvision. Jag älskade Spock, säger Obama i uttalandet.

Hälsade med vulkanhälsning

2007 träffades Leonard Nimoy och dennes beundrare, Obama.

– Det var logisk att hälsa på honom med en ”vulkanhälsning”, det universella tecknet för ”Lev länge och väl”. Och efter 83 år på den här planeten, och med många besök till flera andra, står det klart att Leonard Nimoy gjorde just det. Michelle och jag sluter oss till hans familj, vänner och otaliga beundrade som saknar honom väldigt mycket idag, säger Obama.

Vädjade till rökare

I februari 2014 berättade Leonard Nimoy att han drabbats av lungsjukdomen kol, som ofta orsakas av rökning. I samband med det skrev han på Twitter att han slutade röka för mer än 30 år sedan. Men dessvärre var det inte tidigt nog.

Efter sjukdomsbeskedet uppmanade han alla rökare att fimpa.

”Rökare, snälla förstå. Om ni slutar efter att ni har diagnostiserats med skador i lungorna är det för sent”, twittrade han då.

Sista hälsningen till fansen

Stjärnan var aktiv på Twitter in i det sista. Den 23 februari skrev han till sina 1,1 miljoner följare:

”Ett liv är som en trädgård. Perfekta tillfällen kan upplevas, men inte bevaras, förutom i minnet.”

Den tweeten avslutades med LLAP, förkortningen för Live long and prosper.

Leonard Nimoy blev 83 år gammal.

Publicerad: