Jag vill spela knarkare

NÖJE

Beyoncé i Destiny s Child har star quality

Med Destiny’s Child toppade hon världens listor. Men det duger inte för Beyoncé.

Nu ska hon erövra världen som soloartist och filmstjärna.

Hon är stjärnan i Destiny’s Child.

För många kanske det till och med faktiskt är hon som är Destiny’s Child. Medlemmarna i bandet har kommit och gått, men ett Destiny’s Child utan Beyoncé är i princip en omöjlighet.

Beyoncé Knowles är ju tjejen med den mesta rösten och klarast lysande star quality. Den Självklara Ledaren.

Men frågan är kanske hur länge till.

I sommar spelar hon in sin första soloplatta och påbörjar samtidigt en helt ny karriär som skådespelerska.

Något som fått gruppens fans att hålla andan och oroligt undra om sagan om 2000-talets Supremes kanske definitivt är över. Och tydliga tecknen finns.

Gruppens övriga medlemmar har ju även de fullt upp med att etablera sig som soloartister att räkna med. Michelle Williams släppte nyligen den gospeldoftande skivan ’’Heart to yours’’, och Kelly Rowland spelar i höst in sin personliga drömblandning av alternativrock och r’n’b.

Något som med ett rockhistoriskt facit i hand allt som oftast brukar betyda att det knakar rätt duktigt i fogarna. Något som Beyoncé är fullt medveten om.

– Visst, det brukar se ut så, soloskivor brukar vara början till slutet för många grupper. Vi ska visa att det inte behöver vara så. Vi ska bli de första kvinnorna att vända trenden, säger hon och skrattar hest.

Beyoncé förstår om folk är oroliga, men menar att soloutflykterna snarare är en nödvändighet för att Destiny’s Child ska kunna fortsätta, mer än en käpp i hjulet.

– Jag söker en utmaning, helt enkelt. Det hade varit så lätt för mig att bara gå in i studion och spela in en ny Destiny’s Child-skiva direkt. Men det hade varit en för lätt väg att gå, säger hon till Puls.

Nyligen släpptes hennes första singel i eget namn. ’’Work it out’’ är en betydligt svettigare funkstänkare än någonting hon spelat in tillsammans med sin grupp. Men det är bara början, ett första avstamp på vägen att hitta sin egna riktning.

När hon i sommar går in i studion för att arbeta med soloalbumet heter ledstjärnan soul. Vilket låter som en tvärvändning bort från den hitlistevältande poppiga r’n’b hon gjort tidigare. Och det är just precis exakt det som är meningen.

– Det viktigaste är att det blir ärligt. Jag vill inte framstå som så stark och balanserad hela tiden. Jag är ju bara människa. Ibland känner jag mig ensam, ibland är jag inte ett dugg oberoende, inte det minsta kontrollerad och vill bara krypa upp i någons famn och få en kram. Det är så musiken måste låta, säger hon.

Är det viktigt att göra något helt nytt?

– Det är åtminstone viktigt att någon gör det. Någon borde ta sitt ansvar snart, och börja ge ut något spännande. Musikklimatet i dag är så otroligt utslätat och tråkigt. Vi som säljer mycket skivor måste ta de risker som ingen annan vågar, och på så sätt öppna upp marknaden för saker som är roligare. Nu är jättemycket listmusik riktigt lam, säger hon och skrattar.

Musiken är dock inte det enda som kommer att skjuta iväg i en helt ny riktning. Hennes steg framåt ska märkas lika mycket i musiken som i hur hon ser ut.

– Jag vill ändra min image, mina kläder, mitt utseende, allt. Jag vill att det ska synas lika mycket på utsidan som det hörs i musiken att jag gör något nytt och annorlunda och står på egna ben, säger hon.

Är det viktigt?

– Ja, det är oerhört viktigt. Jag är så trött på den här glamourösa, sexiga divaimagen som andra människor klistrat på mig och som jag inte verkar kunna bli av med. Folk vill aldrig prata om hur begåvad jag är, hur medveten jag är. Alla vill bara prata om dumma, ytliga saker som de själva hittat på. Det gör mig spyfärdig, och det får vara slut med det nu, säger hon och slår näven i bordet så hårt att vattenglasen som står på det hoppar högt.

Men livet som medlem i en av världens mest framgångsrika popsoulgrupper och en kommande karriär som soloartist är inte tillräckligt. Vid sidan av musiken har hon börjat prova på en karriär som skådespelerska. I oktober kommer vi att kunna se henne göra filmdebut i Mike Myers skruvade agentkomedi ’’Austin Powers in Goldmember’’.

– Jag var otroligt nervös i början. Filmen är ju en komedi, och det var faktiskt svårt, eftersom min egen humor är ganska konstig. Jag är inte särskilt rolig egentligen.

Inte?

– Visst kan jag vara rolig, men jag är nog mest ganska torr. När jag anstränger mig för att vara rolig blir det skittråkigt, så att spela i en komedi var en utmaning.

Inspelningen av Austin Powers-filmen gav mersmak. I augusti börjar hon spela in filmen ’’The fighting temptations’’ tillsammans med skådespelaren Cuba Gooding jr.

Och om Beyoncé själv får välja är karriären på vita duken här för att stanna.

– Jag skulle verkligen vilja spela knarkare. Det skulle vara en utamning om något, för jag har ju aldrig provat droger själv. Det är så oglamouröst, så rått och jag tror inte att en sådan roll är något som folk väntar sig av mig. Jag vill inte spela gulliga, söta roller. Jag vill spela dramatiska, känslofyllda och svåra roller.

Att utmana och just överraska verkar vara väldigt viktigt.

– Det är så det måste vara. Annars finns det ingen som helst anledning att fortsätta.

Kommer du att få tid till Destiny’s Child?

– Ja. När vi alla gjort våra egna projekt kommer vi att kunna komma tillbaka till gruppen starka och fräscha igen.

Ser du dig själv vara med i Destiny’s Child om tio år?

– Definitivt.

Beyonce fakta

Martin Söderström