”Det blev pannkaka av allting”

Av: Martin Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jan Malmsjö förbannad efter nyårstalet

Kräver ändring Jan Malmsjö, 78, gillade inte att man frångått den gamla ordningen på Skansen. ”Detta vill jag inte göra igen”, säger han.
Foto: Foto: ANDREAS APELL
Kräver ändring Jan Malmsjö, 78, gillade inte att man frångått den gamla ordningen på Skansen. ”Detta vill jag inte göra igen”, säger han.

Han har alltid ringt in det nya året på Skansenfirandet.

Tills i går – då Jan Malmsjö i stället räknade ned det gamla året.

– Det blev ju pannkaka av allting, säger Jan Malmsjö.

Foto: Foto: ANDREAS APELL
Jan Malmsjö fick reda på förändringarna i sista stund.

Jan Malmsjö, 78, framförde för tionde gången Tennysons klassiska dikt ”Nyårsklockan” på Skansen Sollidenscen.

Men efteråt var han förbannad.

Anledningen?

I stället för att ringa in det nya året tvingades han räkna ut det gamla. Något som aldrig gjorts tidigare.

– Jag fick plötsligt reda på det när jag kom i dag. Och jag sa ”det här är ju tokigt”. Jag har varit nervös över det hela dagen och det blev ju pannkaka av allting, säger han.

Gick för fort

Nu kräver han att den gamla ordningen återförs.

– Det har jag sagt till, detta vill jag inte göra igen. Klockringning är det essentiella mellan det nya och gamla året. Och det är en högtidsstund som man inte får köra på det här sättet. Det är ju så stämningsfullt och det måste man behålla, säger han.

Dessutom hördes inte den förinspelade klockringningen på Skansen. Jan Malmsjö menar också att själva nedräkningen gick för fort.

Dåligt för gästerna

– Det här måste ske med säkerhet. Nu hann ju inte publiken med och det är för publiken vi gör det här, säger Jan Malmsjö.

Enligt John Brattmyhr, Skansenchef, var det teknikproblem som låg bakom att klockljuden inte hördes på Skansen. När det gäller den nya nedräkningen menar han att det var en idé från det produktionsbolag som SVT anlitat för sändningen.

– Det var deras idé att göra så här. Det funkade tydligen jättebra för tv-tittarna men inte för våra gäster på Skansen så det får vi göra om, säger John Brattmyhr.

Jan Malmsjö säger att han vägrar göra så här nästa år?

– Då är Jan och jag överens, säger John Brattmyhr.

Som vanligt gjorde Jan Malmsjö egna ändringar i den klassiska texten. Bland annat talade han om ”ett himmelskt snöfall”.

Känga till direktörerna

– Jag gör ju lite små förändringar här och där för att få det lite modernare. Jag fick för mig det när jag väl stod i denna snöyra, säger Jan Malmsjö.

Dessutom passade han på att ge en känga till alla direktörer med höga bonusar. I stället för ”ring ut hatet mellan rik och arm” läste Malmsjö ”ring in balans mellan rik och arm”.

”Urförbannad”

– Ring ut hatet mellan rik och arm går ju inte. När man ser alla dessa jävla bonusprojekt som finns för de rika. Varenda människa är ju urförbannad på detta, det är ett hat som växer med girigheten hos bonusmänniskorna, säger han.

Publicerad: