Sommar i P1 2015

Anna Mannheimer om sorgen efter mamma

Av: 

Natalie Demirian

NÖJE

”Jag längtar väldigt mycket efter henne”

Regissören, författaren och dramatikern Carin Mannheimer gick bort förra sommaren, 79 år gammal.

Nu berättar dottern Anna Mannheimer om sorgen efter sin mamma i ”Sommar i P1”.

– Jag tycker att det är skitjobbigt nu, säger hon till Nöjesbladet.

Programledaren och journalisten Anna Mannheimer, 51, debuterar som sommarvärd i P1 tillsammans med maken Peter Apelgren, 56.

I programmet, som sänds från parets sovrum, pratar de om allt från snoppar till ostron, sex och döden.

Bland annat talar Anna Mannheimer ut om hur det gick till när hennes mamma Carin Mannheimer gick bort i cancer den 11 juli 2014 efter ett snabbt förlopp.

– Första gången jag överhuvudtaget sett någon dö var förra sommaren. Du vet en av de där varma sommarkvällarna som var i juli och allting hade gått så otroligt fort. Plötsligt så satt jag bredvid min döende mamma på ett hospice. Dörrarna var öppna ut mot trädgården och det fladdrade lite i de där långa gardinerna som de hade. Det enda som hördes var hennes andetag och en bordsfläkt som surrade. Mamma, hon andades in och så andades hon ut och jag bara satt där och väntade. Och hon andades in och andades ut och fläkten surrade. Och så andades hon in och ut och så inte in igen. Aldrig mer in igen, säger hon i programmet.

Vet vad som händer efter döden

Anna Mannheimer säger att hon tror att hon vet vad som händer när man dör.

– Det var då jag fattade, för vet du vad som hände? Absolut ingenting. ingen fjäril kom. Ingen liten fågel på fönsterbrädan. Ingenting. Det var bara jag, en bordsfläkt och en död mamma. Och vet du vad det bästa var? Det kändes så tydligt att det räckte så. Att om man får leva ett helt liv, så är det bra så.

Till Nöjesbladet säger hon att det var känslosamt att berätta om händelsen.

– Men det var också ett ögonblick i mitt liv som jag naturligtvis pratat om förut. Tyvärr får alla, om vi är tillräckligt gamla nog uppleva det någon gång. Det är ju så, föräldrar dör.

”Det är skitjobbigt”

För henne är nu sorgen efter mamma nu mer påtaglig än någonsin.

– Jag tänkte på det i dag, nu när det snart gått ett år. Alla pratar om det första sorgeåret och att det sedan blir bättre, men jag tycker att jag lyckats hålla en ganska bra distans till det. Men nu tycker jag att det är jättejobbigt när det börjar bli den här tiden på året igen. Kroppen nästan minns. Jag tycker att det är skitjobbigt nu när det har gått ett år. Jag längtar väldigt mycket efter henne, säger hon.

”Sommar i P1” sänds söndag 28 juni kl. 13.00.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1 2015

Anna Mannheimer

Carin Mannheimer

Peter Apelgren

Sommar i P1