Så minns de svenska stjärnorna Bowie

avAndreas Hansson, Susanna Hållbus, Erik Åberg

1 av 2

David Bowies plötsliga bortgång berör hela världen.

Så här minns de svenska kändisarna superstjärnan.

Foto: Ebba Olsson Wikdahl
Caroline Hjelt och Aino Jawo
Icona Pop-kollegan Aino la upp den här hyllningen under dagen.

Caroline Hjelt, 28, Icona Pop:

– Det kom som en chock i morse, David Bowie har alltid varit en stor inspiration både för mig och för Icona pop, både musikaliskt men också sättet att uttrycka sig på. Varje gång vi går upp på scenen och behöver en persona som vi ska vara på scen är det antingen Prince eller David Bowie. Det var en dröm att få träffa honom och berätta vad han betytt. I dag blir en David Bowie-dag, jag ska lyssna på alla album och bara gôtta mig i hans musik.

Thomas Di Leva, 52, Nacka:

– Jag tänkte inte, utan det kändes mer som att det blev väldigt tomt. David Bowie var väl i princip den enda jag hade när jag var en mobbad tonåring i Gävle. Jag kände när jag lyssnade på honom att han förstod hur det kändes på något sätt. Han var som ett soundtrack för hela ens tonårsliv. Jag kommer att minnas hans änglalika röst som kan skära igenom allt och värma upp det mest frusna hjärta. Han var artisten som gjorde det okej att få vara annorlunda.

Christer Lindarw, 62, artist, Stockholm:

– Förutom hans banbrytande androgyna stil och fantastiska musik, så är mitt häftigaste minne när jag träffade honom på disco Alexandras. Och han gav mej en kyss. Det var i slutet av 70-talet. Den kyssen glömmer jag inte.

Foto: PONTUS ORRE

Micael Bindefeld, 56, festfixare, Stockholm:

– Vi läste låttexterna om och om igen och försökte lista ut vad Bowie menade. ”Hunky dory” och ”Ziggy Stardust” kan jag fortfarande i princip varenda ord av 45 år senare. 1979 var jag så besatt av Bowie att jag smugglade in mig själv till hans hotellrum via en mathiss på Park Avenue Hotel i Göteborg. Jag var kanske 16 år, och visades till dörren av en städerska. Jag knackade på och någon sa ”kom in”. Jag gick in och där satt Bowie själv med en enorm livvakt vid sin sida, de hälsade artigt på mig och sekunden senare lyfta vakten ut mig ur sviten. Det var en smaskig historia att berätta i skolan.

Kjell "Brolle" Wallmark , 34, Ursviken:

– David Bowie var ju en ikon, en legend. Väldigt tråkigt att han fick lämna jordelivet för tidigt. Min favoritlåt är ”Heroes”, han lever kvar i sina fantastiska låtar.

Nanne Grönvall, 53, Täby:

– Det var framförallt i tonåren som jag följde honom, han var stilbildande och kändes otroligt spännande, det var alltid häftigt att se de nya skivomslagen med någon ny look. Musiken var också fantastisk, ”Life on Mars” och så vidare. Jag hade jättemånga plattor med honom. På senare år har jag följt honom mindre, men minns duetten med Mick Jagger till exempel.

Lars-Åke Wilhelmsson, 57, Stockholm:

– Min bästa kompis Micke raggade upp Bowie när han var på besök i Sverige, det skröt han mycket om sedan, att han legat med honom. Jag döpte min hund Zigge efter Ziggy Stardust. Jag har gett hans nya skiva två chanser men man blev bara deppig av den, nu kanske man förstår varför han gjorde den sådan. Men de gamla skivorna älskar jag, jag har dem på vinyl. Han har så fantastisk röst.

Alexandra Charles, 69, pr-konsult, Stockholm:

– Ja, tänker på honom med saknad. De gånger han var på Alexandras lämnade oförglömliga minnen av en härlig artist och människa, som när han dansade samtidigt som Nurejev...

Efva Attling, 63, smyckesdesigner, modell och sångerska:

Efva Attling tog hand om David Bowie när han spelade i Stockholm 1976. Under två dagar lotsade hon runt David Bowie och hans gäng på restauranger och nattklubbar.

– Min kompis Sighsten Herrgård var bortrest så jag fick ta hand om dem. Det var skitkul. Vi var ute på Alexandra. Jag hookade upp honom med några fotomodelltjejer jag kände. Han var fantastiskt bra på att dansa.

Efva Attling har lyssnat på David Bowie hela måndagen när Nöjesbladet ringer på eftermiddagen.

– Det var faktiskt Eva som ringde och berättade, det är jättesorgligt. Jag har en hel Bowie-dag. Han var superbegåvad och bara så jävla bra, säger Efva Attling.

Favoritlåten är ”China girl”.

– Det är en av världens bästa videor. Jag gillar ”Space oddity” också, den har jag mycket minnen till. Vi hade party och lyssnade väl på den typ 120 gånger, till skivan tog slut och gick sönder.

Hasse Blomgren, turnéledare:

Turnéledaren Hasse Blomgren var koordinator för David Bowies spelningar i Skandinavien 1983. Han såg till att Bowie och bandet kom till och från spelningarna, och fixade bokningarna när de ville gå ut och äta på kvällen. Då hade David Bowie lagt festdagarna bakom sig.

– Det hände inte så mycket. Han var så lugn. Jag minns att han var väldigt snäll. Han var väldigt trevlig och professionell, säger Hasse Blomgren.

Ebbot Lundberg, 49, The Soundtrack of our lives:

– Han har funnits med mig hela livet och påverkat på alla möjliga sätt i text och uttryck. En stor influens. En av de största och mest inflytelserika personerna i rockhistorien. Jag tackar och bugar bara.

Ola Salo, 38, artist, Stockholm:

Ola Salo samlar sina tankar om Bowie i ett långt mejl till Nöjesbladet:

”Bowie var min främsta förebild och ledstjärna som artist. Han gjorde popmusik till konst. I hans artistskap strålade mode, konst och pop samman till en självklar enhet, och detta gjorde han på ett sätt som verkade helt ansträngningslöst. På det viset är han unik. Han visade att även det som till synes var de ytliga aspekterna av populärkultur: image, scenkläder, artistnamn, sciencefiction, boogie och trallvänliga melodier kunde sammanfogas på ett sätt där resultatet blev fyllt av mångtydighet, svärta och djärva tankar.

Dessutom var han en väldigt begåvad lyriker och kompositör.

För mig personligen har han varit viktig som förebild då han som manlig artist ständigt ifrågasatte och trotsade mansrollen. Han visade att man kunde vara kraftfull och androgyn på samma gång. Och han visade att man kunde vara bisexuell. Man får intrycket att det ordet knappt fanns innan hans genombrott.

Som sångare var han oslagbar på att förmedla en text så att den blev nervig och full av liv och undertoner. Ingen kunde som honom fylla en sångtagning med drama. På den punkten har jag inspirerats mer av Bowie än någon annan artist.

Jag hade helt enkelt inte varit den jag är, varken som artist eller människa om det inte var för Bowie. Hans röst talade till mig där jag satt i de småländska skogarna och fick mig att känna att jag inte var ensam. Och genom livet har jag fortsatt att fråga mig ”Hur hade Bowie gjort?”.

Jag har dock aldrig träffat honom. Aldrig ens sett honom live. När han spelade i Mölleparken i Malmö i slutet av 90-talet satt jag utanför och lyssnade. Jag hade inte råd till biljetten. Men jag närde nog en dröm om att nån gång få träffa honom och byta några ord. Det kommer aldrig hända nu och det känns deppigt. Världen har verkligen förlorat en av vår tids största konstnärer, alla kategorier. Och jag känner som att jag förlorat en vän och lärare… som jag aldrig hann träffa.”

Anne-Lie Rydé, 59, artist, Stockholm:

– David Bowie slog ner som en bomb i mitt unga, lite oskuldsfulla, liv. En androgyn uppenbarelse, så vacker och sexig, med fantastiska låtar och ett helt nytt, musikaliskt tilltal. En av de bästa, en tidlös artist.

Allt om David Bowies död

DAVID BOWIE DÖD: Hustruns starka farväl

EXPERTEN: Bowie hade rätt - Liv kan finnas på Mars

BILDEXTRA: Stjärnans liv och karriär i bilder

LÄSARNA: Så minns vi David Bowie - läs chatten

VÄRLDSSTJÄRNORNAS HYLLNINGAR: ”Jag är förkrossad”

TIDNINGSETTAN PÅ DÖDSDAGEN: ”En ny dag för Bowie”

SONENS FINA HYLLNING: ”Kärlek till er alla”

STEEN OM MÖTET MED BOWIE: ”Han var fantastiskt sympatisk”

TOG FARVÄL – GENOM VIDEON: ”Lazarus” regisserad av svenske Johan Renck

BILDEXTRA: Världen i sorg

SÅ MINNS DE SVENSKA STJÄRNORNA BOWIE: ”Han var allt jag hade som mobbad tonåring”

ARTIKELN HANDLAR OM