Mejla

Karolina Fjellborg

Galasäsong – fram med Skämskudden

Publicerad:

Det är galasäsong i tv-världen, och på en av nomineringslistorna hittas Eric Saade, Danny Saucedo, ”Hela Sveriges fredag” och ”Sveriges roligaste klipp”.

Och det är alltså inte Kristallengalan jag pratar om.

Uppenbarligen.

Karolina Fjellborg.

I USA är det fullt Emmy-race. Och här i Sverige är det snart dags för Kristallen; en tillställning vars betydelselöshet både tittare, journalister och programledare (av typen icke nominerade) älskar att poängtera.

Den är bara en stor tv-sänd firmafest. Antal ­tittare är viktigare än en statyett. Det finns inget ­nytänkande utan bara skitprogram baserade på utländska idéer i svensk tv. Och det är ändå bara SVT som vinner allt.

Typ så.

Ingen bryr sig alltså. ­Påstås det.

Själv tycker jag dock att Kristallen har en poäng. För det görs faktiskt en del riktigt bra tv i Sverige, och självklart ska kreativitet och kvalitet premieras, och produktioner som ”Torka aldrig tårar utan handskar”, ”Allt faller” och ”Historie­ätarna” ha kristaller.

Men med det sagt så görs det förstås också en hel del skit. Och nu är galan som uppmärksammar den skiten här.

Skämskudden är ett nytt antipris i stil med den amerikanska filmgalan Razzies, som ska delas ut till de mest pinsamma insatserna inom svensk tv.

Initiativtagare är komikern Martin Soneby, och galan äger rum på Kolingsborg i Stockholm på torsdag.

SVT leder, kanske lite otippat, nomineringsligan – och framför allt Janne Josefsson ligger (kanske inte så otippat) förbaskat risigt till, då ”Uppdrag granskning” har knipit samtliga nomineringar i kategorin granskning.

Risken för en vinst är med andra ord överhängande.

Men chansen att han ska komma och ta emot sitt pris i egen hög person är nog däremot rätt liten.

Och man ska inte heller räkna med att se Eric Saade, Danny Saucedo, Martin Timell och Per Morberg (som är nominerad för ”Sveriges mästerkock” men ­snarare borde vara det för usla ”Inkognito”) i publiken.

Men om Skämskudden, mot alla odds, lyckas överleva detta första stapplande år, och etablera sig på riktigt – då är det inte omöjligt att åtminstone någon har självdistans nog att faktiskt dyka upp och krama om sin kudde, i storsint och avväpnande Sandra Bullock-på-Razziegalan-stil.

Och DET skulle folk garanterat bry sig om.

KARROMETERN

Stekhett ”Top of the lake” i SVT och ”Broad-church” i TV4 … Kriminaldrama blir inte bättre än så.

Ljummet ”Uppdrag granskning” är tillbaka i SVT på onsdag. Räkna med en salig blandning av tyngd och trams.

Iskallt Hör upp, alla ni som älskade ”Sveriges roligaste klipp”. TV3 ger er ”Torsk på tuben”; tokiga Youtube-klipp med Tobbe Trollkarl, producerat av Knakelibrak Television.

avKarolina Fjellborg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM