Fredagsintervjun: Ida Sjöstedt

Ida Sjöstedts design för Monki.
Ida Sjöstedts design för Monki.

Fredag igen! Den här veckan har vi pratat med designern Ida Sjöstedt om hennes personliga stil, senaste samarbetet och vad som gör en till en bra designer.

Designern Ida Sjöstedt.
Designern Ida Sjöstedt.

Vem är du?

– Ida Sjöstedt, modedesigner baserad i Stockholm där jag också är född och uppvuxen. Jag har älskat mode så länge jag kan minnas och har genom mitt märke skapat mitt eget drömjobb under de senaste åren.

Vad kännetecknar din design? Har du någon speciell typ av tjej i åtanke när du designar dina kollektioner?

– Min design är lekfull och romantisk. Mycket fest- och framför allt brudmode kan vara konservativt men jag vill skapa kläder som bäraren kan ha roligt i. Det innebär att plaggen ska vara bekväma likaväl som vackra att se på.

Berätta om din kollektion för Monki!

– Jag ville förena min och Monkis kärlek för fantasivärldar och skapa en minikollektion för sommarens festliga tillfällen. Jag valde att designa ett eget print som gränsar till kitsch –där jag fick frossa i guld, pasteller och vackra blommor. Modellerna är klassiska Ida-plagg, det vill säga lyxbyxor i pyjamasstil, långklänning, vippig klänning och ett set med byxkjol och t-shirt i satin.

Designers överlag klär sig ofta i svart och väldigt enkelt medan deras design kan vara väldigt färgsprakande, varför tror du det är så? Och hur klär du dig till vardags?

– För att vara en bra designer tror jag att det är viktigt att ha koll på sin egen stil och när jag var yngre, speciellt under min utbildning, lade jag ner mycket mer tid och energi på mina personliga outfits än vad jag gör nu. Nu känns det viktigast att klä sig bekvämt och jag lägger hellre min tid på att fördjupa mig i designarbetet av kollektionerna. Till vardags på jobbet går jag oftast i jeans, sweatshirt och kavaj men till fest och på semester klär jag hellre upp mig i färg.

Vad händer i ditt liv just nu?

– Jag ritar för fullt på kollektionen för sommaren 2015, gör promotion för min Monkikollektion som kommer ut nu i dagarna och följer upp försäljning och leveranser samt vår produktion för hösten. Om några veckor åker jag på en inspirationsresa till New York där jag även ska passa på att träffa en av våra viktigaste spetsleverantörer.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN