Jens Peterson

Hellström och Bruce får bion att svänga

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Adam spelar karaktären Pål i Känn ingen sorg.
Adam spelar karaktären Pål i Känn ingen sorg.

Musik får biograferna att svänga i sommar.

”Känn ingen sorg” ger Håkan Hellströms Göteborg ett fantastiskt ansikte.

Och på måndag kan man se Bruce Springsteen på ­vita duken. Borde locka många.

”Springsteen & I” är en dokumentär som bygger på filmer av fans. Springsteen-fans runt världen har spelat in egna kortisar om vad artisten betyder. Ridley Scott är exekutiv producent, och Springsteen och hans folk är uppenbarligen mycket inblandade. Första bilderna i ­dokumentären är från Ullevi. SF Bio visar filmen 22 juli.

Här finns också en del ovanliga konsertbilder.

Efter fansens film visas sex låtar från förra sommarens konsert i Hyde park i London. Den där Paul McCartney gästar i avslutande ”I saw her standing there” och ”Twist and shout”. Underbart med maffigt bioljud.

Där syns också hur uppspelt Springsteen blir av att sjunga med McCartney. Han säger ”vi har väntat 50 år på det här” och det är tydligt hur Bruce Springsteens fortfarande inspireras av The Beatles och 60-tals­musiken.

Även idoler har idoler.

Springsteen hyllas på många sätt i dokumentären. Filmmakarna har också letat upp fans som dansat/sjungit med honom. Två danskar får stort utrymme, och i en epilog visas hur de sedan får träffa honom i Köpenhamn efter konserten 2012. Gatumusikern som spelade med Springsteen en kvart på Strøget 1985 är också intervjuad.

Roligast är en Springsteen-skeptiker från Manchester som går på konserterna bara för att han älskar sin fru och följer henne runt Europa. Han tycker konserterna är för långa. Bruce skrattar.

Springsteen dyker upp lite i fina rockfilmen ”High ­fidelity”, som kärleksrådgivare åt John Cusack. Håkan Hellströms syns lite i ”Känn ingen sorg”.

Men hans sångvärld har en huvudoll.

Det är inte många filmer som utgår från sånger. Sean Penn byggde ”Indian runner” på Springsteens ”Highhway patrolman” och Arlo Guthries ”Alice’s restaurant” blev långfilm. Julie Taymor skapade fantastiska filmmusikalen ”Across the universe” 2007 genom att hitta på en intrig av The Beatles sånger.

Musiken som passion. Musik som lyfter livet. Pulsen dunkar varm både i ”Känn ingen sorg” och ”Springsteen and I”.

Gå och se.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN