Eurovision-chefen: Krim är inte under vår kontroll

Högste chefen för Eurovision tar inget ansvar för hur Krim-röster ska räknas

Det är fortfarande oklart hur Krim-borna ska rösta i Eurovision song contest.

Tävlingsarrangören EBU fortsätter att skjuta ifrån sig allt ansvar.

- Telenätet i Krim-regionen är inte under vår kontroll, säger EBU:s generaldirektör Ingrid Deltenre.

Eurovisionreglerna är tydliga. Musik får inte blandas ihop med politik.

Men efter det ryska övertagandet av Krim tidigare i år kastades återigen ­arrangören EBU rakt in i den politiska hetluften.

Fördömer annektering

EBU har sedan dess stått inför ett dilemma. Ska de gå emot omvärlden eller Putin när Krim-borna ska ­rösta.

FN:s generalförsamling har fördömt Rysslands ­annektering av Krim och betraktar den som olaglig och Eurovision song contest kan få en avgörande roll i hur Europa ser på ­situationen på Krim.

I Nöjesbladets granskning i början av april av det politiska spelet i Euro­vision kallade journalisten, författaren och Rysslandsexperten Stig Fredrikson ­läget som ett första test för det internationella samfundet på hur omvärlden ska hantera Krim.

- EBU kan ju inte acceptera att Krim ger ryska röster, det är ju att ­erkänna införlivandet av Krim. Det blir ju väldigt ­politiskt, ­säger Stig Fredrikson.

I början av maj i Köpenhamn kan EBU komma att betrakta Krim som ryskt när det är dags för tv-tittarna att rösta i semifinalerna och finalen.

Beror på koppling

Tävlingsarrangören EBU fortsätter att skjuta ifrån sig ansvaret och menar att de inte tar ställning i den pågående konflikten mellan Ukraina och Ryssland.

- Telenätet i Krim-regionen är inte under EBU:s kontroll. Telefonröster från mobiltelefoner och markledningar från publiken i Krim är registrerade till det ukrainska telenätet. Följaktligen kommer deras röster registrera sig i det ukrainska resultatet. Skulle de kopplas till ett ryskt nätverk innan tävlingen, kommer dessa röster räknas som en del av det ryska resultatet, säger EBU:s general­direktör Ingrid Deltenre.

Rysk tv förbjuds

I mitten av april beslutade Lettland och Litauen att förbjuda ryska statliga tv-sändningar under tre månader framåt. Sändningarna sägs hota ländernas säkerhet.

Både RTR Rossia och RTR Planeta ägs av det ryska statliga tv-bolaget VGTRK, som är medlem i EBU.

- Blockering av mottagning eller vidaresändning av tv-­kanaler bör endast ske i undantagsfall, när grundläggande värden står på spel. Anstiftan till hat är helt klart ett av de skäl som motiverar en ­sådan blockering, säger Ingrid Deltenre, EBU:s generaldirektör till Nöjesbladet.

EBU kräver av sina medlemmar att garantera press- och yttrandefrihet. Men EBU överväger inte att se över medlemskapet för Rysslands statliga tv.

- Det finns inga planer på att ta ärendet vidare, säger Ingrid Deltenre.

’Kan inte neka folk att rösta’

Euro­visionchefen på EBU, Jon Ola Sand reder ut de tekniska problemen kring röstningen:

- Det är komplicerat, men i grunden är detta en teknisk utmaning. För närvarande har Krimområdet telefonnummer med ett ukrainskt prefix. Om det fortfarande är fallet i maj kommer deras röst räknas som Ukraina. Om folk under tiden hinner byta till en rysk operatör, med ett ryskt prefix, eller om människor flyttas automatiskt till ett ryskt nätverk kommer deras röst räknas för Ryssland. Vi kan inte neka folk på Krim att rösta. Och för att isolera området för Eurovision är oerhört komplicerat. Från en mobiltelefon blir det omöjligt för oss att se om en röst kommer från Krim eller Moskva. Det betyder inte att vi har tagit ställning till den pågående konflikten i Krim. Detta är verkligheten utanför vår kontroll som vi tittar ­närmare på, har Jon Ola Sand tidigare sagt till Nöjesbladet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN