Albin Lee Meldau efter Så mycket bättre: ”Nu är det kaos”

Av: Malin Nilsson, Mathilde Albinsson

Publicerad:

Albin Lee Meldau har gjort succé i ”Så mycket bättre”.

I en stor intervju berättar han om tiden efter programmet, kärleken, hur det är att se sig själv på tv – och hur det känns att bli tolkad av de andra artisterna.

– Det är en bisarr hyllning, säger Albin till Nöjesbladet.

Albin Lee Meldau, 30, tog svenska folket med storm i ”Så mycket bättre”.

I återträffen, där artisterna möts igen och minns tillbaka på inspelningsperioden, berättar artisten hur livet vänts upp och ner efter tv-programmet.

– Jag är ju faktiskt ganska okänd innan jag kom hit. Det är ju inte så att jag blev stoppad på stan. Nu är det kaos. Det är ju ingenting man hade kunnat förbereda sig på, säger han i programmet.

Hans största hit innan programmet var låten ”Lou lou” från 2016 som streamats över 20 miljoner gånger på Spotify. Nu hyllas han för sina tolkningar i ”Så mycket bättre”, för sin kreativitet och sin guldstrupe. Albin Lee Meldau tilldelades nyligen den Europeiska Unionens nya pris för populärmusik, Music moves Europe talent awards. Prissumman består av 5 000 euro i turnéstöd, drygt 51 000 svenska kronor.

På fredagen kom dock nyheten att Albin Lee Meldau drabbats av ett bakslag. Sjukdom stoppar artisten från att medverka som planerat i Mix Megapols julkonsert på lördag. I stället får han vård, enligt sin presskontakt.

”Klart det är känsligt”

För Nöjesbladet berättar Albin Lee Meldau att han aldrig kunnat föreställa sig en plats i ”Så mycket bättre”.

Trodde du att du skulle vara med i ”Så mycket bättre”?

– Nej, det hade jag nog inte tänkt. Det var väldigt fint att få göra. Det är väl en ganska bisarr tanke som inte slår en förrän man får den äran. Men jag är väldigt glad att ha fått vara med.

Programmet är ju fullt av känslor, vilket kan kännas nästan heligt för publiken. Är det så på riktigt?

– Det handlar ju om ens konst och ens liv och det är en väldigt stor ära att få vara där, så klart det är känsligt. 

Vad tycker du om avsnitten?

– Man jobbade väldigt tidigt och väldigt intensivt. Det var så många intryck. Det var en stor ära att få vara där. Det gick väldigt fort. Men jag kommer inte ihåg så mycket. 

Vad kommer du ihåg mest?

– Det här handlar ju om att ge kärlek till en artist. Alla är i samma skrå och respekterar varandra djupt. Det man kommer ihåg allra mest är reaktionerna från personen som har skrivit eller gjort verket. Sen har jag träffat vänner som jag tror jag kommer ha för livet, och jag tycker väldigt väl om personerna som var där. Det är det jag kommer ihåg mest – värmen.

”Inte haft så mycket socialt liv”

Någon särskild du kommit nära?

– Man kommer ju nära varandra på ett ganska intimt sätt när man tolkar varandra och jobbar så intensivt och så nära, så jag upplever att jag har kommit nära alla på olika sätt. Men givetvis, jag och Stor ligger ju närmast varandra i ålder, det skulle kunna vara min barndomsvän. Men jag tycker om alla innerligen. Det är väl det finaste jag kan ta med mig, hur fina människor jag har fått lära känna och hur bra teamwork det blir om man försöker jobba tillsammans.

Har du träffat någon efter programmet?

– Alla är arbetsnarkomaner, jag tror inte någon gör något annat än att arbeta. Så jag har inte haft så mycket socialt liv sedan det här var. Träffar jag folk så jobbar jag, det blir tyvärr så. Jag har inte haft tid att träffa någon.

Men jobbar du med någon av dem?

– Ja kanske, vi får se. Jag vill jobba så mycket som möjligt med musik och då gör man det så mycket man kan.

Hur har reaktionerna varit nu efter programmet?

– Alla är jätteglada och stolta, jag får jättemycket kärlek. Det är så mycket fina människor som uppskattar det man gör, så man blir helt varm. Sen finns det folk som inte gör det, men det får man bara leva med.

1 av 3 | Foto: TV4
Albin Lee Meldau i ”Så mycket bättre”.

”Fullkomligt bisarrt och fantastiskt”

Vad tycker du om avsnitten när du kollar nu i efterhand?

– Det är helt galet. Men det är hur roligt som helst. Jag är glad att få vara med. Det är bara roligt.

Men hur känns det att se sig själv på tv?

– Det är en riktigt bra fråga, allt möjligt. Jag har ju en väldigt stor tur och ära i att vara med. Det är inte som så att man har tvingats vara med, man har fått en ära att vara det.

Är det pinsamt att kolla på sig själv?

– Alla människor som ser sig själva kan väl känna att det är pinsamt, men det ska ju inte spela någon roll. Jag gör det jag gör. Det är klart att om man ser något och det kommer ut fel, då behöver man bara be om ursäkt. Alla människor gör fel och alla människor säger saker de inte menar. Går man runt och är rädd för det kan man heller inte göra något intressant.

– Att tycka att något är pinsamt... Det gäller ju alla människor, annars är man inte mänsklig.

Är det någon särskild av de andras tolkningar av dina låtar som berörde dig särskilt mycket?

– Nej, det är inte så det fungerar. Det kan jag inte ta ut än liksom. Men det är en bisarr hyllning. Det är så himla fint. Även om man har en gedigen karriär... Det är en väldigt speciell situation att få sina innersta tankar upplästa och tolkade. Det är oerhört känslosamt och otroligt vackert, så det är en stor ära.

Om vi tänker på de tolkningar som du har gjort, fanns det någon som kändes sådär extra?

– Jag tycker ju att ”Min favoritvals” är väldigt vacker, den är jag väldigt stolt över. Jag tycker den blev väldigt bra. Så det är väl den i sådana fall.

”En obotlig romantiker med känslorna på utsidan”

De låtar du tolkat handlar mycket om obesvarad kärlek. Har det funnits någon tanke med det?

– Jag försökte bara göra låtarna så bra som möjligt och försökte relatera så nära som jag kan. Att ge kärlek till artisten och då tänkte jag inte så mycket mer på något annat än så.

Har du någon speciellt relation till obesvarad kärlek?

– Alla människor tror jag upplever det någon gång under livet. Jag spelar ju mycket soul och reggae, det är där jag började min musikaliska karriär. Då har man väl en fäbless för obesvarad kärlek. Jag har en skiva som heter “About you” som handlar om att avsluta något och börja på något nytt. Jag är en obotlig romantiker med känslorna på utsidan.

Har du någon besvarad kärlek?

– Det håller jag för mig själv. 

Publicerad:

LÄS VIDARE