Ulf Brunnberg

Ulf Brunnberg rasar mot rökförbudet: ”Har ingen respekt för det”

Av: 

Eneida Berisha

NÖJE

I sommar kommer det inte längre gå att avnjuta en cigarett i solen på en uteservering. Det här rör upp starka känslor hos skådespelaren och rökaren Ulf Brunnberg som reagerar starkt på ”dumheterna”.

– Rökning är en mångtusenårig tradition och jag har ingen som helst respekt för det här, säger han.

I torsdags blev det klart att riksdagens socialutskott ställer sig bakom regeringens förslag om att införa rökförbud på alla uteserveringar i Sverige.

Förbudet börjar gälla från och med 1 juli 2019 och påverkar ganska många ganska så snart.

En person det påverkar rejält är den frispråkiga skådespelaren Ulf Brunnberg som knappt kan tro att det är sant.

– De vill bestämma hur jag beter mig, vad jag gör, vad jag äter och vad jag dricker. Förmyndarsamhället gör sig påmint igen, säger han.

”Hälsohysteri”

Beslutet har väckt reaktioner från alla möjliga håll och det både jublas över och rasas mot det. Brunnberg är en av rasarna men han kan förstå att det är spridda reaktioner.

– Det är klart att de som inte röker tycker att det här är ”rätt åt oss”. Men det är upp till var och en vad man gör, säger han.

Han har ingen som helst förståelse kring hur ett beslut som detta kan tas. För Brunnberg som är försäkrad ”upp till öronen” är det helt orimligt att staten ska lägga sig i och bestämma över hans vanor eftersom att det inte är staten som kommer betala för hans ”tillkortakommanden” om han blir sjuk.

– Det är en hälsohysteri kring allt man gör, helst ska man väl äta gräs, säger han.

”Bara negativt”

Brunnberg tror att svenskarna i allmänhet känner precis som honom. Även om han kan förstå avsikten med förbudet så menar han att det är ett övergrepp på människors personliga integritet.

– Det här är bara negativt och ger mig mer politikerförakt varje dag. Rökning är en mångtusenårig tradition och jag har ingen som helst respekt för det här, säger han.

Regeringens förslag som bland annat innefattar rökförbud på uteserveringar backades på torsdagen av riksdagens socialutskott. Förslaget debatteras i riksdagen den 11 december och ett formellt beslut tas 12 december.

Förutom rökförbudet innehåller förslaget också förbud mot rökning på flera allmänna platser, som idrotts- och lekplatser.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % på kläder och inredning!

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

Marie Göranzon: Skådespeleri ska vara på liv och död

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Brunnberg

Rökning

Regeringen

Riksdagen

Rökförbud