Juryn är deras enda vinsthopp

NÖJE

Har makten att sänka Frans: Tror de tänker annorlunda än svenska folket

1 av 4

Frans är överlägsen ­favorit enligt oddsen.

Nu sätter resten av ­finalfältet hoppet till ­internationella juryn.

– Om någon annan av oss andra ska kunna slå honom så hänger det på dem, säger Robin Bengtsson.

Med 1,5 i odds och över 6 miljoner spelningar på Spotify är Frans Jeppsson Wall, 17, storfavorit till att vinna Melodifestivalen på lördag.

Röstar under genrepet

Men förutom svenska ­folkets röster så har också ­internationella juryn ett finger med i spelet. Juryn har halva makten i finalen och sätter sina poäng utifrån genrepet på fredagskvällen, en makt som kan vara till hjälp för resten av startfältet.

– Jag tror att de tänker ­annorlunda än svenska folket. Folket ser mer på hela alltet, de har sett personer i media och röstar på vem personen är, och på låten. ­Internationella juryn röstar bara på det de ser, som det är. De kommer att ha en stor p­åverkan, säger Lisa Ajax, 17.

Alla får inte poäng

Varje jurygrupp delar ut sin poäng på sju bidrag och lämnar därför fem helt ­poänglösa. Med 12 bidrag i finalen så innebär det att internationella juryn därför har en lite större makt med tanke på att svenska folkets röster fördelas på alla ­bidrag.

– Det finns väl en liten känsla av att Frans kommer att vinna, men jag försöker trösta mig själv med att ­internationella juryn kan röra om ganska mycket, ­säger Oscar Zia, 19.

– Men jag vet inte hur det är med marginalen. Om man kan vinna bara på folkets röst eller om man behöver juryn också. Det är en final där mycket kan hända.

Favoriten är chockad

Flera av artisterna är övertygade om att inter­nationella juryns poäng kommer att vara det som ­avgör kampen mot Frans.

– Jag tror att Frans kommer att få folkets röst, och sedan om någon annan av oss andra ska kunna slå ­honom, så hänger det på ­internationella juryn, säger Robin Bengtsson, 25.

Frans själv är chockad över favoritskapet.

– Det känns overklig att vara en favorit, eftersom vi gick in i tävlingen med ­höga odds. För mig förändrar favorit­skapet ingenting. Vi är fortfarande här för att ha kul och vi är fortfarande här för att representera mig som artist, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM