Mejla

Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Lasse Flinckman stod för mycket av humorn

Publicerad:
Uppdaterad:

Lockade publiken till skratt

After Dark slog igenom som något kittlande förbjudet.

Killar klädda som kvinnor. Under senare år deltog de i Melodifestivalen och blev favoriter bland dagisbarn.

Christer Lindarw spelade olika skönheter. Lasse Flinckman var Göran Persson.

Christer Lindarw har varit ansiktet utåt för After Dark genom alla år. Den som kunde spela drottning Silvia och Frida i ABBA. Medan Lasse Flinckman föreställde kungen och Benny Andersson. Han kunde också klä upp sig till en XXL-version av Anna Book. Och den socialdemokratiske statsministern, med pondus.

Han var inte alltid så porträttlik. Men han lockade publiken till skratt.

Lasse Flinckman stod för mycket av humorn i gruppen, och kunde gärna driva med sig själv och andra. När Lasse Flinckman gick ner bland publiken på Hamburger Börs blev vi både roade och oroade. Vad skulle han hitta på? Skulle han sätta sig i något knä?

Lindarw och Flinckman, ofta ett par. Som när de föreställde mörka Cher och ljusa Robyn. Eller baddräktsbystiga Pamela Anderson och Anna Nicole Smith.

Män som klär ut sig till kvinnor är en gammal komedigren. Hade de två spelat musikalen ”Sugar/I hetaste laget” skulle Lindarw varit den eleganta Tony Curtis-rollen och Flinckman den komiska Jack Lemmon.

Humorn var viktig i deras shower, en annan ledstjärna var glamour. Det glittrade och glänste, det var många färger i ett spännande ljus. När de kom fram var de en Las Vegas-chock i ett gråbrungrönt svenskt 1970-tal. Lasse Flinckman hade provat på att klä ut sig till kvinna redan 1971, när han föreställde Shirley Bassey på en personalfest på IKEA.

Lasse Flinckman var med när After dark gjorde succé även internationellt. Det blev shower i många olika länder. Till 20-årsjubileet 1996 skapade de en påkostad show som fick långt liv med turnéer.

Lasse Flinckman blev framgångsrik på att spela andra personer, på att göra karikatyrer av kända profiler. After Dark byggde på att mima till berömda sånger. Ibland var artisterna de härmade generösa och sjöng in nya texter för showens skull.

2004 bytte de spår och ställde upp i Melodifestivalen som sig själva. ”La Dolce vita” var en kampsång för glitter och glamour. ”Jag vill ha fartfyllda heta nätter, spänning och magi”.

Det var 1970-talets klubbvärld på Stockholms bakgator flyttad till bästa sändningstid. En trallvänlig slagdänga som gick hem hos de yngre lyssnarna och gav Lasse Flinckman och Christer Lindarw en ny publik. Det blev en show med samma namn som låten. Skämten var snällare, mycket schlager. De sjöng mer själva, underhållande på sitt sätt.

Men sjukdom gjorde att Lasse Flinckman lämnade gruppen och showerna. Han öppnade kafé på olika platser i Skåne. 

After Dark fortsatte och gör en ny föreställning i höst. I september är det premiär på en show som sammanfattar deras 40 år. Den heter ”This is it!”.

Från nattklubbar i syndens kvarter till ”Allsång på Skansen”. En svensk nöjeshistoria som Lasse Flinckman varit en minnesvärd del av.

Av: Jens Peterson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: