Lasse Holm, 72: ”I Sverige finns det en åldersfascism”

avErik Åberg

”I Indien hade jag varit hyllad – här är man en loser”

1 av 3 | Foto: JERKER IVARSSON
Lasse Holm.

När Lasse Holm valde att kliva av scenen trodde många att det var på grund av hans ålder.

Nu tar artisten ställning mot åldersfördomarna.

– Jag får hela tiden försvara mig. Hela tiden är det en fixering kring en siffra, säger han.

Artisten Lasse Holm, 72, har haft en lång och framgångsrik karriär. Nu senast genom den hyllade showen ”Diggiloo”, som han valde att kliva av för fyra år sedan.

Då trodde många att det berodde på hans ålder men i en intervju med sajten News55 slår han tillbaka mot fördomarna.

Han berättar att det finns en åldersfascism i Sverige och att han ofta får höra ”Du är ju så gammal, hur orkar du?”.

– Jag får hela tiden försvara mig. Hela tiden är det en fixering kring en siffra, där person i fråga kanske har lång erfarenhet, livsrutin och substans som man har när man levt ett långt liv, säger han nära Nöjesbladet når honom.

Holm menar att åldern ofta ses som ett riktmärke för hur man är som individ och person.

”Loser” i Sverige

I intervjun med News55 förklarar Holm att han hade blivit bemött annorlunda om han bott i ett annat land. I Indien blir äldre hyllade och i USA är de champions, men i Sverige är man ofta en loser, säger han.

– Det är inte bara jag utan en generellt i samhället. Är man gammal är man förbrukad. Jag har klarat mig fantastiskt bra och går i bräschen för kompetenta och duktiga som är äldre, säger han.

”Diggiloo”-comeback

Under årets ”Diggiloo”-turné gjorde Holm comeback. Tillsammans med Oscar Zia, Ace Wilder och Jessica Andersson gjorde han succé.

Han lät sig övertalas och ångrar det inte en sekund. Det blev en ”fantastisk sommar” med arbetskamrater han kunde varit farfar till. Men fler framträdande på ”Diggiloo”-scenen blir det inte.

– Det var en tillfällig comeback. Jag står inte på scen nästa år, absolut inte. Men jag kommer naturligtvis jobba vidare backstage och kreativt med föreställningen. Innehåll kräver hjärta, säger Lasse Holm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lasse Holm