Youtube-profilen om att vara privilegierad: ”Jag får inte klaga”

avLinnéa Borgert

NÖJE

Får inte samma hat som sina kvinnliga kollegor

1 av 4

Youtube-profilen Hampus Hedström, 19, får nästan inget hat – till skillnad från sina kvinnliga kollegor.

Det väljer han att ta upp under sin dag i ”Sommaren med Youtube-stärnorna”.

– Om du tar en människa som gör exakt samma sak som mig, humor, sketcher och så vidare, och kanske är kvinna, då får de hur mycket som helst. Och det är så tråkigt, säger han i programmet.

I dag är det premiär för TV3:s ”Sommaren med Youtube-stjärnorna”. Ett program i stil med ”Stjärnorna på slottet” och ”Realitystjärnorna på godset” – fast med unga personer som blivit kända på Youtube.

I varje program är det fokus på en stjärna och i premiäravsnittet är den personen 19-årige Hampus Hedström från Sunne.

– I sådana här program ska man sitta och prata om vad som har varit jobbigt och så vidare. Men när man tänker på mig liksom, jag är en vit, heterosexuell man i Sverige. Jag får inte klaga, för det ska jag inte göra. Lite är det så faktiskt. Jag är så privilegierad, säger han i programmet.

Blev inspirerad av Clara Henry

Hampus Hedström menar att det är just på grund av att han är en vit, heterosexuell man som han inte får något hat på Youtube.

– Men om du tar en människa som gör exakt samma sak som mig, humor, sketcher och så vidare, och kanske är kvinna, då får de hur mycket som helst. Och det är så tråkigt, säger han i programmet.

Youtubeprofilen berättar också om bakgrunden till hans video där han tar upp feminism. Han blev inspirerad av Clara Henry, som undrade i sin blogg varför inga män tog upp ämnet.

– Jag blev jättehyllad för den här för jag är ju en vit man som står upp för feminism. Det är klart man blir hyllad. Men det är ju egentligen tack vare Clara Henry, men det glömmer man bort. Det är jättetråkigt, säger Hampus.

”Sommaren med Youtube-stjärnorna” har premiär i dag på MTG:s nya plattform Viafree.

ARTIKELN HANDLAR OM

Youtube