Här är kändisarna som lyft sig

Botox, laser och silikon – nu skäms inte svenska stjärnor för sina skönhetsingrepp

Carola har gjort det.

Zlatan också.

Kungligheter, politiker, skådespelare, och popstjärnor.

Svenska kändisar tar hjälp där naturen säger stopp.

Tidigare var det tabu att tala om sina lyft och finputsningar.

Nu för tiden mörkar inte kändisarna att de tagit hjälp, där naturen sagt stopp. En tendens som bekräftas av Jan Jernbeck, plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm. Han har många kända svenskar som sina patienter.

– När jag började på 80-talet var den här sortens behandlingar betydligt mer okända, säger Jernbeck. Man talade inte om det, det skrevs inte om det och det var betydligt mer skuldbelagt. Det var en kulturskillnad – i USA kunde man gratulera någon till en ny fin näsa. Här gick man mest runt och hoppades att inte någon skulle se det. Det har ändrat sig i dag. Vi går på gym, vi är ungdomligare och bryr oss mer om att ta hand om oss i dag. En femtioåring är mer mån om sin kropp och det accepteras.

Botox ökar mest

Rakettrenden – både bland kändisar och ”vanliga” Svenssons – är det som kallas avancerad hudvård. Här ingår bland annat laserbehandlingar, botox och fillers – ämnen, exempelvis restylane, som fyller ut vecken i ansiktet.

– Botox är en av de ickekirurgiska behandlingar som ökar mest, säger Jan Jernbeck. Behandlingar inom avancerad hudvård har ökat hundratals gånger under de senaste fem åren. Stimulering av huden, borttagande av rynkor – botox, fillers, laser, kärlborttagning, hårborttagning – hela panoramat.

En av de stjärnor som hakat på trenden är Carola. Sångerskan ville satsa allt på svenska uttagningen av Melodifestivalen. Med det kom även en uppfräschning i utseendet. Stenhård träning, kolhydratfattig diet – och några ingrepp gav sångerskan hennes vinnarutseende.

Hon har gjort botoxinjektioner i pannan och vid sidan av ögonen, för att släta ut rynkor. Även tänderna har fått sig en upputsning, då Carola har slipat ner sina berömda hörntänder och satt i skalfasader av porslin för ett jämnare leende.

”Känner mig yngre”

– Jag vill vara fin, säger Carola. Jag har ju inte gjort några stora ingrepp.

Hon säger också att hon är mer än nöjd med resultatet.

– Det är bara otroligt att jag känner mig yngre och ser yngre ut än någonsin.

Leendet ska ha kostat henne cirka 30 000 kronor.

Men sångerskan är knappast ensam om att fräscha till sig. I Sveriges kändiselit är det idag inte alls ovanligt att man tagit lite hjälp.

När det gäller rent kirurgiska ingrepp finns fortfarande en solklar favorit, både bland kändisar och ”vanliga”.

Fettsuga hela kroppen

– De vanligaste ingreppen när det gäller kvinnor är bröstkirurgi, säger Jan Jernbeck. Förstoringar, förminskningar, lyft men även bröstproteser till cancerpatienter. Näst vanligaste ingreppet är olika sorters fettsugningar. I dag kan man fettsuga hela kroppen. Det är också ett vanligt tilläggsingrepp, vid en ansiktslyftning till exempel.

– Vi ser en ökning bland både kvinnor och män när det gäller fettsugning. Cirka 10–15 procent av våra patienter är män.

Kan ett lyft rädda karriären?

– I ärlighetens namn – är man artist eller skådespelare kan det kanske vara bra att hålla tillbaka åren lite grann, säger Jan Jernbeck. Utseende betyder mycket för oss alla. Men en artist eller skådespelare är mer exponerad och då betyder förstås utseendet mer i deras arbetssituation. Kanske känner man sig mer bekväm på scenen, eller till och med hjälper till att få en särskild roll, om man kan vara fem år yngre än vad man är.

Ulrika Svensson

Publisert:

Ämnen i artikeln