Kryddigt från grillen

NÖJE

Mississippi Inn serverar sydstatskäk i stora lass

1 av 2 | Foto: JAN DANIELSSON
Mississippi Inn - en amerikansk "smakambassad" på Söder. "Ett himla trevligt ställe", tyckte de här tjejerna.

Mississippi inn

Nytorgsgatan 33. Telefon: 7488500. Öppet: Mån-fre 17-24, lör-sön 13-24. Varmrätter: 86-350 kronor. 50 cl öl: 48 kronor.

För alla som gillar amerikanskt sydstatskäk har det inte direkt vimlat av krogar i Stockholm. Det har varit klassikern Peppar och"ja, inte så mycket mer. Därför är öppnandet av Mississippi Inn närmast en kulturgärning.

Förr har här varit ett trist wokställe och en murrig indisk krog, som inte blev långlivad.

Nu har man gjort underverk med lokalen. Skifferväggar, läckra lampor, snygg bardisk, plötsligt är det ett trivsamt ställe. Till det bidrar en entusiastisk och vänlig personal. Det känns verkligen att det här är ett ställe man vill få att fungera.

Maten är alltså cajuninspirerad. Mycket kryddor. Mycket grillat.

En het chili (139 kronor). En kryddstark och mustig gumbogryta med kyckling, chorizokorv och grönsaker (142 kronor). Gambas creole, jätteräkor med spenatsallad (179 kronor), som dock smakar lite för mycket grillkrydda och aningen för lite jätteräkor.

Här finns honungsglacerade Baby back ribs (127 kronor) och långbent fläskkotlett (132 kronor) och, förstås, en rejäl hamburgare (95-120 kronor).

Inget vi har prövat har varit direkt sensationellt, men å andra sidan har vi heller aldrig blivit besvikna. Stora och mättande portioner. För 22 kronor finns massor av tillbehör från grillen: pommes frites, lökringar, majskolv, grillade grönsaker etc.

Över huvud taget är det en meny där det finns mycket att välja bland: soppor, sandwichar, mäktiga sallader. Det mesta hyfsat billigt, utom en hel grillad hummer.

På helgerna serveras brunch. Fast återställaren Harry´s pick me up (med bland annat 9 cl konjak och champagne) har vi inte vågat pröva på ännu...

Matombudsmannen