Mode

Vad är den största risken med skönhetsoperationer?

Av: 

Zendry Svärdkrona

NÖJE

Läkare Per Hedén svarade på läsarnas frågor

incomplete säger: Hej, vad kostar det ungefär att förstora brösten? går det att få bort celluliter med hjälp av palsitikkirurgi? isåfall, vad skulle det kosta?

Per Hedén säger: Beroende på implantat, c:a 30000-50000kr beroende på implantat.

Celluliter kan behandlas med LPG som är en speciell form av massage men den måste underhållas med jämna mellanrum. Kostnaden är c:a 500-600kr per behandlingstillfälle

anna säger: Hej Per! Det råder ju idag delade meningar om silikonimplantat är farliga eller inte? vad anser du om detta? Varför väljer en del kirurger att andvända sig av ailikon och en del inte?

Per Hedén säger: Det finns idag en mycket betryggande vetenskaplig dokumentation som visar att silikon inte är kopplat till några sjukdomar, således kan man tryggt använda silikonimplamtat odag och de flesta kirurger i världen använder silikonimplantat som framför allt nu när det finns finns silikoimplantat av gelehallonkaraktär. Trots allt är det mycket bättre konsistens och karaktär på ett silikoimplantat än ett koksaltimplantat.

Carita säger: Hejsan! Om man gör en näsplastik och inte blir nöjd, måste man betala hela summan en gång till för att gör om det då. Har gjort en näsoperation och fått en för stor nästipp och en knöl på näsryggen. Mvh Carita

Per Hedén säger: Normalt sett burkar kirurger vara väldigt generösa och frikostiga med korrektionsoperationer. Här på Akademikliniken är oftast sekundära åtgärder kostnadsfria men naturligtvis måste varje fall bedömas individuellt .

säger: Är det någon idé att fettsuga vader som redan är krafiga sedan barndomen?

Per Hedén säger: Naturligtvis måste man undersöka området och känna på vävnaderna för att säker kunna avgöra detta. Men många gånger finns det fettansamlingar som kan vara gentiskt eller ärftligt betingade och som kan synas redan i unga år. Kraftig muskulatur är dock oftast inte lämpligt att avlägsna även om det tekniskt skulle gå.

isa säger: Hej! Vad kan man göra åt rätt så stora påsar under ögonen?

Per Hedén säger: Mycket! Idag är vi dock än mer konservativa med att ta bort fett än vad man var förr i tiden. Konservativ borttagning av fettbråck och omfördelning av resten av fettet brukar vara att föredra. Ibland kan mellanansiktesfettet vara motiveratt att flytt upp för att få en mjukare övergång mot själva fettbullen.

petra23 säger: Vad tycker du personligen om plastikkirurgi? Har det inte gått lite väl långt, som man ser programmet som: The Swan, där kirurgerna totalt ändrar personens utseende och inte bara försköna det som finns?

Per Hedén säger: Jag tycker personligen inte om programmet The Swan och håller därvid med dig samtidigt tycker jag att allmänt sett att plastkirurgi är en fantastisk specialité, inte bara att jobba i utan också att se hur myckt man kan göra för människors livskvalité allt ifrån bröstförstoring till reparationer av ansiktsförlamningar, kan om det görs på rätt sätt ändra livet mycket positivt för patienter. The Swan ger en helt snedvriden bild av plastikirurgi idag.

Anna säger: Jag har silikoninplantat sedan 15 år tillbaka,har läst att de bör bytas ut efter 15 år, stämmer det? Kostar det isf lika mkt som en ny operation?

Per Hedén säger: Detta beror lite på vilken sorts implantat du har, men 15 år gamla implantat börjar bli gamla. Det finns dock inget medicinskt som säger att man måste byta implantaten efter ett visst antal år och jag har personligen haft patienter som haft samma implantat i kropppen i 35 år utan några besvär mer än en viss förhårdnad. Vi brukar dock rekommendera att patienter som gör bröstförstoring skall räkna med att behöva byta ut sin implantat förr eller senare och kostnaden för detta brukar jag själv rabattera om det är jag själv som har gjort föregående operation. Ett bröstimplbyte är dock i princip en mer tidskrävande operation än insättning av implantat första gången och därmed också något dyrare.

Someone säger: Hej! Vad är den största risken med skönhetsoperationer?

Per Hedén säger: Den största risken med skönhetsoperationer är estetisk och med det menar jag att man inte uppnår det utseendemässiga resultat man förväntar sig. Är man dock välinformerad och har fått en realistiskt uppfattning om vad man kan åstadkomma och doktorn inte utlovar mer än vad han tror sig kunna åstadkomma minimerar man risken för att man inte skall bli nöjd vilket trost allt det stora flertalet är . Vi har exempelvis just gjort en långtidsstudie på bröstimplantaterade patienter 5-10 år efter bröstförstoring där 90 % upplever stora förbättringar i de flesta livskvalitéparametrar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode