TV4-hallåans kupp – i allra sista sändningen

avMathilde Albinsson

I kväll försvann TV4:s hallåor från rutan.

Håkan Iwar gjorde sista bild-hallåt i svensk tv – och passade på att kuppa in en jobbansökan:

”Sugen på en Håkan? Journalist söker jobb”, stod det att läsa i grafiken.

– Vi får se om det ger någon effekt, säger Håkan Iwar som inte har framtiden klar för sig ännu.

En epok har gått i graven.

På måndagskvällen hölls ett sista bild-hallå i TV4:s historia.

Den som fick den äran att göra den sista programpresentationen i svensk tv någonsin var Håkan Iwar, 42, som varit hallåa på TV4 sedan 2014.

– Det föll sig så rent schematekniskt, men det är jag tacksam för. Det känns väldigt fint att få göra det, säger han och tar en tugga av en kanelbulle.

Han sitter vid en av alla bildskärmar i det lilla kontrollrummet utanför studion, där tv-hallåorna fram tills nu har gjort sina direktsända programpresentationer.

Kanelbullen fick han av en kollega, som kom förbi och levererade en ryggdunkning efter Håkan Iwars sista arbetsinsats som tv-hallåa. Mejlkorgen rasslar till. Han skrattar förtjust när gamla chefer och kollegor skickar sina hälsningar och lyckönskningar. Och så ringer hans allra mest trogna tittare och vill hylla – mamma.

”Sugen på något nytt”

Kvällen blev mer känslosam än vad Håkan kunnat ana – samtidigt som han lockas av nya utmaningar.

– Jag tycker såklart att det är trist och lite sorgligt, men också välbehövligt och skönt. Jag är väldigt sugen på att göra något nytt.

1 av 2 | Foto: TV4
Kuppen – la in jobbansökan i rutan.

I sitt sista bild-hallå någonsin passade han lägligt nog på att kuppa in en jobbansökan.

”Sugen på en Håkan? Hör av dig. Journalist söker jobb”, skrev Håkan Iwar i rutan, som också sköter grafiken i bild.

Fler arbetsuppgifter har tillkommit genom åren. Håkan och hans kollegor fyller tiden mellan programpresentationen med kommunikativt arbete. Det ska mejlas och Instagrammas. Olika plattformar kräver sitt innehåll och inte helt sällan har hallåorna lånats ut som skådespelare, publikuppvärmare och inspelningsproducenter.

– Jag blev journalist en gång i tiden för att jag vill vara ute och träffa människor, så när det här kom tog jag ett beslut att det var dags att kika vidare. Många har gummiband i ryggen i det här huset. Det är som ”Hotel California”, du kan checka ut när du vill men aldrig lämna. Jag kände att det var dags. Nu ska jag fundera på vad jag vill. Jag har ingen aning, och det känns skönt.

”...eller så blir jag sushikock”

Han tänker efter en sekund.

– Det kan bli något inom ramen för det här. Eller så blir jag sushikock! Vem vet.

Det var i januari som det stod klart att TV4 nu slopar hallåorna i rutan efter 27 år. Istället kommer de endast finnas kvar i röstform mellan programmen.

Håkan tog dock beskedet med ro.

– Jag har full förståelse för de reaktioner vi har fått. Många människor tycker det är trist. Sedan får man såklart sätta det i perspektiv. Det finns långt mer tragiska saker i världen, men det är fint att folk har berörts. Särskilt i en tid där mer och mer blir avpersonifierat, så tror jag ”vännen i rutan” är viktig. Där tror jag att något kan gå förlorat, säger han och fortsätter:

– Men samtidigt förstår jag. Folk tycker alltid det är hemskt med förändringar i början. Jag tycker nog det är nyttigt att våga prova nya saker.

Fortsätter – med bara röster

I ett mejl till Nöjesbladet förklarar Åsa Barsness, kommunikations- och HR-direktör, TV4, beslutet att avveckla bild-hallåorna.

”Rösthallåt ger oss bättre möjligheter att informera och inspirera tittarna om våra olika program, kanaler och tjänster. Programpresentationen blir effektivare genom att vi kan arbeta mer visuellt och med ny teknik. Men allt förändras inte. Publiken kommer känna igen det personliga tilltalet och de välbekanta rösterna från våra uppskattade programpresentatörer.”

Några tjänster kommer dock vara kvar och göras om till röst-hallåor.

”De flesta programpresentatörerna som var tillsvidareanställda på TV4 arbetar kvar. Publiken kommer känna igen deras välbekanta röster i rösthallåt och i trailers.”

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4