Det här är Pontus Rasmusson

Ljög om sin ålder • Anspelade på sex • Anmäld till Konsumentverket

Pontus Rasmusson.
Pontus Rasmusson.

2021 utsåg Medieakademin honom till Sveriges femte mäktigaste på Youtube.

Nu har Pontus Rasmusson fått sitt konto nedstängt.

Men vem är han egentligen?

Pontus Rasmusson föddes 1998 i Ingelsta, Småland. I dag är han 24 år gammal och bor tillsammans med sina föräldrar, Patrik Rasmusson och Carina Rasmusson.

Drömmen om att bli popstjärna

Pontus gick på ett musikgymnasium i Småland och hade drömmar om att bli artist. Redan som 15-åring släppte han sin första EP på Spotify med egenproducerad musik. Därefter började han göra covers på diverse poplåtar.

När Pontus var 16 år gammal startade han sin Youtube-kanal.

I samma veva som Pontus började rikta sitt innehåll till en yngre målgrupp släppte han en cover på Jeremihs låt ”Birthday sex”, som fick en hel del kritik.

När musikkarriären inte riktigt tog den fart som han önskade började han ägna sig åt att göra galna sketcher, så kallade ”challenges”, tillsammans med sina föräldrar. Många av sketcherna är rakt av kopierade från den brittiska Youtube-kanalen Morgz, som har över 11 miljoner prenumeranter, något som uppmärksammades på sociala medier. Men det spelade ingen roll. Han gjorde succé.

Högafflarna började höjas

I augusti 2021 publicerade Pontus Rasmusson en Tiktok där han påstod sig vara född 2004. Detta kom att bli något av ett startskott för den ifrågasättande och kritiska publiken på sociala medier, speciellt Twitter. Det spekulerades häftigt i varför han utgav sig för att vara sex år yngre än vad han egentligen är, något som Pontus själv inte har besvarat.

Samma höst lanserades ”Pontus fest”, ett evenemang som skulle hållas i Smålands största spelhall. Där skulle fansen få träffa Pontus, Pontus mamma och Pontus pappa, spela spel och käka godis. Till ett pris av 870 kronor per person.

Men ”Pontus fest” blev aldrig av. Bara två dagar innan festen skulle ägt rum fick biljettköparna ett mejl om att evenemanget är inställt på grund av ”säkerhetsfrågor”. Pengarna skulle de få tillbaka, men ytterligare information fick de inte.

Den stora granskningen

Under det gångna året har Pontus Rasmussons innehåll på Youtube, Instagram och Tiktok väckt allt större uppmärksamhet.

I september 2022 granskade Svenska Dagbladets dokumentärpodd Blenda den populära Youtubern. Där synades Pontus Rasmussons innehåll på samtliga av hans sociala kanaler. Granskningen visar bland annat att han ofta anspelar på sex, något som kritiserats hårt med tanke på hans stämpel som barnidol.

I podcasten tas det även upp att det har gjorts flera anmälningar mot honom till Konsumentverket, då han vid ett tillfälle ska ha uppmanat sina unga följare att ringa ett betalnummer för att få chans att prata med honom. Det resulterade i att barnfamiljer runt om i Sverige fick hem telefonräkningar på flera tusen kronor.

Kontot nedstängt

Svenska Dagbladets granskning ledde till att Pontus Rasmussons Youtube-konto stängdes ned, bara dagar senare. Därefter publicerade han en rad inlägg på Instagram där han bland annat påstod att hans kanal blev nedplockad på grund av ”två personer som gjorde en stor sak av ett par videor från 2018”.

”Alla personer gör misstag. Jag vet att jag kan ses som kontroversiell och att jag dagligen får hat och hot som jag lärt mig bortse. Men ett par videor i början av ens jobb som enligt några är fel ska inte påverka hela ens liv, karriär och framförallt inte det enda jag lever för att göra”, skrev han på Instagram.

Han skrev också att han söker juridisk hjälp för att få tillbaka konto.

Vid nedstängningen hade hans huvudkonto 177 000 prenumeranter och 89,5 miljoner visningar. Han hade även kanalen ”Pontus Rasmusson 2.0” med 62 000 följare, men även den stängdes senare ned.

Youtubes kommentar – kan bli ”permanent”

En talesperson på Youtube, communications manager Zayna Aston, skickar en skriftlig kommentar om företagets beslut:

”Efter granskning så har vi stängt ned Pontus Rasmussons konto, inklusive de olika kanalerna, för att ha brutit mot vår barnsäkerhetspolicy, vilken förbjuder innehåll som sexualiserar minderåriga. Konto- eller kanalnedstängning kan bero på olika faktorer, exempelvis upprepade överträdelser av våra policyer. Om en kreatör anser att deras kanal eller konto stängts ned av misstag kan de överklaga. Alla överklagande granskas noggrant, och om ett överklagande avslås är nedstängningen permanent.”

Publisert:

LÄS VIDARE