Shakira slår tillbaka mot anklagelserna: ”Smutskastning”

Riskerar fängelse och mångmiljonsböter

Åtta år i fängelse och en kvarts miljard i böter.

Det är vad som väntar Shakira om hon döms för det skattebrott hon står åtalad för.

Nu slår världsstjärnan tillbaka mot anklagelserna.

Världsstjärnan Shakira, 45, står åtalad för skattefusk i Spanien. Enligt åklagare har sångerskan undanhållit inkomster på drygt 140 miljoner kronor under tre års tid.

Men det hela är bara en ”smutskastningskampanj”, menar Shakira nu.

Den amerikanska nyhetssajten TMZ har tagit del av juridiska handlingar rörande fallet. Där hävdar Shakira att hon inte var bosatt i Spanien under den aktuella perioden, utan bodde i USA eftersom att hon satt i juryn i tv-programmet ”The voice”. Enligt spansk lag är alla som tillbringat mer än 183 dagar per år i landet skyldiga att betala skatt där.

Shakira
Shakira

Åklagaren har yrkat på åtta års fängelse och drygt 250 miljoner kronor i böter. Artisten menar i sin tur att de har kränkt hennes integritet och oskuldspresumtion (en princip som innebär att den som misstänks för brott ska betraktas som oskyldig tills att motsatsen bevisats).

Köpte hus i Spanien med expojkvännen

Det var mellan 2012 och 2014 som Shakira misstänks ha undanhållit inkomster på över 146 miljoner svenska kronor från det spanska skatteverket. Enligt åklagare ska världsartisten ha flyttat till Spanien 2011, men ändå tillhört sin skattehemtvist på Bahamas fram till 2015.

Tvisterna om var hon egentligen bodde är i mångt och mycket baserade på Shakiras förhållande med expojkvännen och fotbollsspelaren Gerard Piqué, som spelade i FC Barcelona.

Paret ska ha köpt ett hus tillsammans i Spanien och deras första barn är registrerat där. Artisten hyrde också en inspelningsstudio nära Barcelona.

Shakira slår ifrån sig anklagelserna
Shakira slår ifrån sig anklagelserna
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN