TV4:s fina hyllning till Hans Rosling

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Professor Hans Rosling gick bort i februari tidigare i år efter en kort tids sjukdom.

Under måndagens insamlingsgala hyllade TV4 hans minne.

Sonen Ola Rosling gjorde en klockren imitation av sin far – och möttes av stående ovationer.

För ett år sedan fick den världsberömde professorn Hans Rosling diagnosen cancer i bukspottkörteln.

Tidigt på morgonen den 7 februari somnade han in med sin familj vid sin sida.

Men arvet lever vidare - i sonen Ola Rosling, som gjorde en bejublad imitationen av professorn under TV4:s insamlingsgala ”Världens kväll för alla barn” i samarbete med Unicef.

Ola Rosling, som är medgrundare till Hans stiftelse Gapminder och som arbetar med Unicef, slog sig ner i soffan med Renée Nyberg för att förklara hur världens alla länder har utvecklats över tid.

Tog hjälp av godis

Och fenomenet förklarade han på ett mycket pedagogiskt sätt i sann Roslings-anda - med hjälp av godisbitar.

– Många tänker på världens som två typer av länder, höginkomstländer och låginkomstländer, sade han och hällde ut två skålar godis, en för varje land.

– Det är de länderna vi har besökt i dag. När man ser det här tänker man att det är en stor klyfta i världen men då har man glömt den tredje godispåsen, medelinkomstländerna där 75 procent av världens människor bor. Det har blivit otroligt mycket bättre, sade han och hällde ut ytterligare en skål, den här gången med betydligt fler godisbitar.

Familjen startade insamling

Innan Hans Rosling dog berättade han sin sista önskan – att alla eventuella gåvor i samband med hans bortgång skulle gå till Unicef. Familjen startade därför en insamling strax efter hans död, som hittills har genererat i över två miljoner kronor.

När det stod klart för publiken bjöd de på rungande applåder och ett öronbedövande jubel.

– Nu applåderar folk så att jag knappt hör vad jag säger.

– Hans hade koll på alla siffror och var inte rädd för att säga till när folk hade fel. Innan han dog sade han: ”Ge pengarna till Unicef”. Pengarna hittar hela vägen från höginkomstländerna till låginkomstländerna och människor i extrem fattigdom. Därför stöttade han Unicef, sade Ola Rosling.

Publicerad:

LÄS VIDARE