Gina Dirawi om kritiken: ”Mår inte bra av att låtsas”

avLouise Åström

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Gina Dirawi.

Tittare har kritiserat henne för att hon vågar ta plats och för att de inte uppskattar hennes humor.

Nu sätter Idols nya programledare Gina Dirawi ner foten.

– Det kan inte bara vara gulligull och att jag ska stå bredvid Pär och le och vara tacksam, säger hon.

Gina Dirawi är ny programledare för ”Idol”. Tillsammans med Pär Lernström leder hon skutan under fredagsfinalerna. Efter premiären förra veckan ville hon inte ställa upp på intervjuer med pressen. Men efter fredagens program kommenterar hon kritiken hon fått från tittare som anser att hennes skämt är olämpliga och att hon tar för mycket plats.

– Jag har märkt att de som oftast fått kritik i programmet har varit Nikki, jag och Kishti. Vi är alla kvinnor som inte sitter som små kuttersmycken och ler. Vi alla säger vad vi tycker och då räknas vi som hårda eller grova medan andra manliga programledare eller komiker kan dra hur grova skämt som helst och ingen kommenterar det.

”Måste få vara de vi är”

Hon har också bestämt sig för att inte tona ner sig själv.

– Jag säger ”vet ni vad, ju mer ni säger att jag ska tona ner, ju mer extra kommer jag att gå”. För det behövs. Vi måste få vara de vi är och få vara kvinnor på olika sätt. Det kan inte bara vara gulligull och att jag ska stå bredvid Pär och le och vara tacksam.

Vad tänker du kring att personer tycker att dina skämt är olämpliga?

– Jag tror att det handlar om att det kommer från en 26-årig tjejs mun och då blir det hus i helvete. Man behöver inte tycka om allt jag säger, men jag är den jag är.

”Inte bra på att låtsas”

Gina berättar poängterar vikten av att få vara sig själv.

– Jag har försökt att tona ner mig men jag mår inte bra av att låtsas vara någon jag inte är. Jag måste få vara den jag är. Det är inget fel på att ta plats, att synas och att höras. Och det hoppas jag att Idolerna tar med sig.

Hon har hunnit komma deltagarna nära och säger att hon blir ledsen varje gång någon åker ut. Gina känner också ett visst ansvar över att finnas där för deltagarna och ge dem råd kring livet i rampljuset.

– Jag snackar med dem om att komma in i det offentliga som ung. Det fanns aldrig någon som förklarade det för mig riktigt.

Vad ger du idolerna för råd?

– Till exempel att man inte ska värdera sig själv efter vad andra säger. Jag tycker att man måste sluta säga till människor att de inte får vara de dem är. Det är så extremt viktigt att de fattar att problemet inte ligger hos dem. Vi i Sverige måste bredda oss när det kommer till vad som är tillåtet och inte. Alla kan inte vara likadana. Det är klart du ska skina. Alla har plats att skina. Det finns ingen konkurrens i det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2017

Idol