I dag förs ”Loffe” till sista vilan

Här samlas familj och vänner för att hedra underhållaren

Av: Andreas Hansson, Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Han blev 80 år.

Idag tog familj och vänner farväl av Janne ”Loffe” Carlsson i en kärleksfull ceremoni i Katarina kyrka i Stockholm.

– Att de skrivit ”helikopter” på kistan fångar precis humorn i hans person, säger nära vännen Christian ”Kicken” Lundqvist.

1 av 11 | Foto: Lotte_Fernvall
Barbro Svensson lägger ner en ros.

Klockan 15.00 på måndagen fördes Janne ”Loffe” Carlsson till sista vilan i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm.

Hans sambo Gurianne Sandven har tidigare berättat att Janne själv varit aktiv i planerandet av sin begravning.

Hon stod i kyrkporten och tog emot gästerna tillsammans med sonen Markus Ekberg. Vid 14:30 samlades de första gästerna utanför kyrkan. Gurianne Sandven fick då en kram av Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 79, som höll två, röda rosor i handen. Även skådespelaren Per Ragnar och Johan Hedenberg fanns bland gästerna. Poodles-trummisen Christian ”Kicken” Lundqvist, 46, kom tillsammans med flickvännen Anna Olausson och kramades länge med Gurianne Sandven.

– Janne var en rolig, omtänksam, oftast glad person, som dessutom var en mästerkock och väldigt duktig på att spela golf. Han var den som höll ihop familjen på något vis. Janne har betytt oerhört mycket för mig och för min son, Markus, som han definitivt såg som sin egen son även om Markus har en pappa. Han har tagit hand om min son på ett fantastiskt vis, säger Gurianne Sandven.

”Hade världens största hjärta”

Programbladet pryds av en figur, som föreställer en lerskulptur som Janne Carlsson skapat och som han sålde på konstutställningar under namnet ”Vilgot” – eftersom det var en figur som ville gott för alla.

Ceremonin inleddes redan tre minuter före tre med ”Did you give the world some love today baby”. Sedan tog ringande kyrkklockor vid. Därefter sattes en inspelad version av ”I min lilla, lilla värld av blommor” på. Flera log i sina bänkrader när de hörde låten ljuda i kyrksalen. Sedan tog prästen Olle Carlsson till orda.

– Janne var en unik person, en av ett slag. Han såg alla människor, hälsade och pratade med alla han mötte och lämnade  dem med ett stort leende på läpparna. Den livsinställning genomsyrade allt han gjorde. Han hade med hela sin person i allt han gjorde.

”Ni såg sista andetaget”

Han riktade sig sedan till familjen.

– Jannes hem, ert hem, var ett öppet hem för alla, sa han.

– Hos Janne var det lika mycket humor, skratt som kärlek och djupa känslor. Han hade världens största hjärta. Alla som vill får plats. Han har lämnat ett obeskrivligt tomrum efter sig.

– Janne var inte rädd för döden han hade bara inte tid att dö. Han planerade att åka till Spanien, spela golf med vänner. När Janne dog var hela familjen samlad. Ni såg hans sista andetag. Hur han i djupaste frid gled ut i universum.

”Vi sågs – och skrek ’idiot’”

Därefter spelades psalmen ”Bred dina vingar”, ”Är du glad ska du sjunga” och avslutades med ”What a wonderful world” medan kistan, en ljus träkista med rosor på locket, bars ut. Även ”Tillbedjan av jorden” spelades, en låt från Carlssons sista skiva, som ännu inte släppts, och som han skrev tillsammans med musikern och producenten Max Lorentz.

– Janne blev nästan som en extrapappa för mig de här sista åren. Vi har jobbat mycket ihop, säger han och fortsätter:

– Han var inte färdig med livet. Det är det mest tragiska. Han målade in i det sista, han spelade trummor in i det sista. Han hade så mycket på gång. Tråkigt.

Janne Carlsson jordfästes under en privat ceremoni på Norra kyrkogården.

– Det kändes väldigt fint. Begravningsakten blev lite kortare än vad det var tänkt, eftersom vi skulle vidare till jordbegravningen, men det som blev det blev väldigt fint, säger Gurianne Sandven efter ceremonin.

Framför Katarina kyrka samlades begravningsgästerna. Vännen Bert-Åke Varg, 85, var tagen.

– Han var en väldigt fin kompis. Vi träffade varandra i Spanien för några månader sedan. Vi såg varandra på håll, vår hälsningsfras var alltid ”idiot”, det blev helt tyst på piazzan, men vi var väldigt goda vänner. Jag saknar honom väldigt mycket. Han var en väldigt fin människa. Tokig och älskvärd.

”Lill-Babs” Svensson hyllade avskedsceremonin som ”fin och så mycket Janne”.

– Han var en underbar vän. Vi jobbade aldrig ihop, men vi spelade golf ihop. Min pianist Bennet (Fagerlund, reds anm) spelade med honom i 6–7 år under 80-talet. Han var så mångfacetterad. Det var alltifrån barnlåtar till jazz till allvar och kärlek och bus. Vi kommer alla sakna den härliga människan som hade en stor famn för oss alla, liten som stor. Han fanns alltid och hade ett ord, en klapp eller kram. Han lämnar en tomhet efter sig men gudskelov finns det inspelat. Han kommer aldrig att lämna oss.

Hade skrivit på kistan

Christian "Kicken" Lundqvist fann en stark vänskap med ”Loffe” genom musiken.

– Janne har alltid varit den man ville vara när man blev stor. Han var trummis precis som jag och hade ganska lika humor. Jag hade äran att lära känna honom ganska väl i sju år och har hälsat på honom och hans fru flera gånger. Han var verkligen en sprudlande person. Han var glad in i det sista. Det känns som att alla ens äldre favoriter trillar av nu. 2017 är ett riktigt skitår. Tankarna går främst till familjen. Det var en fin begravning. Och att de skrivit ”helikopter” på kistan fångar precis humorn i hans person.

Ordet är en blinkning till den scen i klassiska filmen ”Repmånad” där Loffe Carlssons rollfigur ihop med sitt gäng vill ta sig över en bro, men nekas på grund av att bron i en övning är ”sprängd av fienden”. Då kontrar de med att skriva helikopter på bilen och blåser förbi.

Joakim Nätterqvist turnerade ihop med ”Loffe”, växte upp med hans filmer och ler när skämtet kommer på tal efteråt.

– Han var en otroligt härlig människa, en inspirationskälla och en rolig kompis. Vi skulle gå och äta lunch men vi kom aldrig fram för att folk kom fram och ville prata, och han med. Helt plötsligt skulle vi spela.

Blev 80 år

Sedan 1950 har Janne ”Loffe” Carlsson varit ett känt namn i den svenska filmvärlden med roller i bland andra ”Göta kanal”, ”47:an Löken”, ”Repmånad” och ”Rallybrudar”. Riktigt folkkär blev han i rollen som just Loffe i serien ”Någonstans i Sverige” från 1973.

Men han var även känd som musiker och spelade trummor i duon ”Hansson och Karlsson”. Han har också spelat trummor tillsammans med Jimi Hendrix.

– Han var framför allt en duktig musiker, en duktig skådespelare, även om många satte in honom i ett fack som den som alltid skrattade. Han hade så många filmer där en allvarlig sida av Janne visades som inte har belysts lika mycket som ”Göta kanal” och de roliga filmerna. Jag skulle önska att alla såg ”Jordgubbar med riktig mjölk” eller ”Persona non grata” till exempel, säger Gurianne Sandven.

Janne ”Loffe” Carlsson avled den 31 augusti efter en tids kamp mot cancer.

Han blev 80 år.

Publicerad:

LÄS VIDARE