Fares Fares

Fares Fares om sitt livs största filmroll – och den nya rollen i ”Westworld”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Till vardags spelar Fares Fares, 44, in HBO:s ”Westworld”, en av världens största tv-serier.

Nu har han varit på blixtbesök i Stockholm för premiären av ”The Nile Hilton incident”, hans hittills maffigaste filmroll.

– Rollen skrevs för mig. Och den kommer att sitta i mig länge. Vad jag än gör i framtiden kommer detta vara något jag minns med allra största glädje, säger han.

Fares Fares besök i Stockholm varar bara några dagar. Lite möten, några intervjuer, galapremiär på måndagskvällen. Sedan är det tillbaka till ”vardagen” i Los Angeles. Till det hyrda huset i West Hollywood. Till långa arbetsdagar på andra säsongen av ”Westworld”, HBO-serien som är en blandning av sci fi och västern. Som har en stjärnspäckad rollista med Anthony Hopkins i spetsen.

– Jag spelar en tech-expert som heter Antoine Costa, det är det jag kan säga. Och ja, att Gustaf Skarsgårds rollfigur och min är med i samma del av serien. Det är väldigt, väldigt kul, det är en betydande roll.

Hur fick du den?

– Jag provfilmade. I branschen i USA är jag ett igenkänt namn. Att ”The Nile Hilton incident” vann pris på Sundance-festivalen hjälpte kanske till. Jag vet att Jonathan Nolan (en av HBO-seriens skapare) såg filmen.

Svensken bakom filmen

Mannen bakom filmen är Tarik Saleh, svensk manusförfattare och regissör. Senast gjorde han thrillern ”Tommy” (2014) med Ola Rapace, Moa Gammel, Alexej Manvelov, Lykke Li med flera. Nya filmen är delvis inspirerad av verkliga händelser. En ung kvinna hittas mördad på Hilton-hotellet i Kairo. När kriminalpolisen Noredin (Fares Fares) börjar rota i fallet, upptäcker han att det leder rakt upp till maktens boningar i Egypten.

– Allra första gången jag blev involverad i filmen var när Tarik berättade historien och visade inspirations- och stämningsbilder från arabiska våren i Kairo. Det var tänkt från början att jag skulle göra rollen.

I stort sett alla är korrumperade i filmen. Även din polis Noredin..?

– I hans värld är han inte det, det är bara så det ser ut. Det är en del av lönen, tror jag att han tänker. När han börjar inse att historien utspelas över huvudet på honom, blir han besatt av att få svar på alla frågor, det är en slags envishet som leder honom vidare in i fallet.

Fares Fares i ”The Nile Hilton incident”.
Fares Fares i ”The Nile Hilton incident”.

Men Noredin är också fåfäng. Varför har han cool skinnjacka och alltid en cigarett i mungipan?

– Det var jag som var med och tog fram modestilen. Det är ju lite noirfilm, Noredin vill vara tidlös, han har fastnat i 1970- och 1980-talen. Estetiskt passar det bra, att han sticker ut från alla andra.

Varför röker han så mycket?

– För att han är egyptier. Jag tycker de röker överallt, hela tiden, det är ingen hejd på det.

Röker du?

– Nej.

Låter som en jobbig inspelning, då?

– Men i filmen röker jag örtcigaretter, jag får inte i mig nikotin, det hade jag inte klarat. Men det blev nog två paket om dagen…

Vann pris på festival

”The Nile Hilton incident” vann pris på Sundance-festivalen och har redan setts av nästan 400 000 i Frankrike.

En både våldsam och spännande film, som ibland utspelas i ett kaotiskt gatumyller i storstaden Kairo (fast det mesta är inspelat i Casablanca i Marocko).

Vad var jobbigast med inspelningen?

– Svårt att säga… Scener med massor av människor inblandade är alltid lite röriga, men egentligen var allt med den här inspelningen bara en stor glädje. Det är möjligt en västerländsk publik inte märker det, men jag lade ned stort arbete med att prata arabiska med rätt egyptisk dialekt.

Fares Fares.

Fares Fares om…

… Torkel Petersson, radarpartnern från genombrottsfilmerna ”Jalla! Jalla!” och ”Kopps”:

– Vi blev bästa polare i en fri teatergrupp i Göteborg. Vi har absolut något speciellt ihop. Är väldigt bra vänner fortfarande. Tyvärr ses vi inte så ofta längre, jag är mycket utomlands, men vi träffades i somras.

… den ganska lilla birollen i ”Rogue One: A star wars story”:

– Om det inte hade varit Star wars, hade jag nog inte tackat ja till den storleken av roll. Det är kul att ha varit med i Star wars, även om jag inte är någon hardcore-fan.

… den viktiga birollen i ”Zero dark thirty”, Hollywoodfilmen om hur USA letade rätt på och dödade Usama Bin-Ladin:

– Regissören Kathryn Bigelow är både väldigt trevlig och kunnig. Det var kul att vara med från starten och hela vägen, genom hela filmen. Träffade flera på inspelningen som nu är nära vänner.

… varför han inte tänker övertala brorsan Josef Fares att göra film igen:

– Vad ska han göra det för? Han gör nog film den dag han brinner för något. Men han gör helt fantastiska tv-spel, de ser sjukt bra ut. Han tjänar dessutom mer pengar på det. Du får börja spela spel, Janne!

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Eva Green: ”Det finns nyanser i det mörka”

ÄMNEN I ARTIKELN

Fares Fares

Westworld

Josef Fares

Gustaf Skarsgård

Star wars

Tarik Saleh