Uppfyller döende mormors önskan – med Herngrens hjälp

När Emma Kallins mormor hastigt insjuknade i cancer startade en kamp mot klockan för att de skulle hinna se den efterlängtade filmen ”Hundraettåringen” tillsammans. Hjälpen kom från ett oväntat håll när regissören Felix Herngren hörde talas om Emmas löfte.

– Jag har aldrig känt sådan tacksamhet, säger Emma.

Emma Kallin och hennes mormor Monica Nilsson, 63, från Kolbäck hade planerat att se filmen ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” tillsammans. I onsdags lades dock Monica hastigt in på Västerås sjukhus för sin cancer. Familjen fick veta att hon inte kommer att komma hem igen och att hon inte har långt kvar att leva.

Vägrade ge upp

Emma, som alltid stått mormodern nära, bestämde sig då för att göra allt hon kunde för att de ändå skulle hinna se filmen tillsammans. Men desperationen växte när hon förstod att filmen inte skulle hinna komma ut på dvd och att Monica var för sjuk för att kunna följa med till biografen.

– Men jag tänkte inte ge upp, jag skulle försöka så långt det går. Jag förväntade mig inte att det skulle fungera, men tänkte att om jag inte försöker kommer jag att ångra det, säger Emma.

Under onsdagen skrev hon därför ett inlägg på sajten Reddit där hon bad om hjälp med att få tag på filmen. Många användare svarade på inlägget och flera av dem engagerade sig i jakten. Emma själv kontaktade Svensk filmindustri (SF), filmens producent och skrev även ett Facebookmeddelande till Felix Herngren som regisserat filmen. Hon blev glatt överraskad när skådespelaren ringde upp henne senare under kvällen.

– Han tyckte att det var väldigt tråkigt med min mormor och sade att han väldigt gärna ville hjälpa till, berättar Emma.

Felix Herngren: ”Jag blev tagen”

Felix Herngren berättar för Nöjesbladet att Emmas situation och berättelse påverkade honom.

– Jag fick Emmas meddelande via Facebook och blev tagen av det. Hon berättade att hennes mormor är döende i cancer och det kändes på en gång bra att kunna hjälpa till, säger han.

Han ordnade så att Emma fick tillgång till en skyddad länk för att kunna se filmen på sjukhuset via datorn.

– Jag hoppas att de får en fin stund tillsammans och att filmen kan muntra upp lite i den kolsvarta vardagen som de nog lever i just nu, säger Felix Herngren.

Nu planerar Emma och mormor Monica att ha en filmkväll på sjukhuset under fredagskvällen.

– Mormor är jätteglad. Hon berättar för sina sjuksköterskor om det och ser fram emot filmkvällen. Vi ska se filmen och äta jordnötsringar. Det blir antagligen jag som äter dem men hon kanske orkar få i sig någon, säger Emma.

Började gråta

Hon berättar att hon är väldigt tacksam över all hjälp hon har fått med att uppfylla filmlöftet till sin mormor.

– Jag är glad att jag kunde göra någonting för henne, det här kommer att bli årets bästa dag. Jag är fortfarande i chocktillstånd över att det finns så fina människor som de som varit inblandade och delaktiga i det här, säger hon.

Speciellt glad och imponerad är hon över Felix Herngrens engagemang.

– När han berättade att det gick att lösa började jag gråta. Han förtjänar verkligen en stående ovation på alla sätt och vis. Jag är evigt tacksam, säger Emma Kallin.

Publisert:

LÄS VIDARE