Det är bästa låten någonsin på svensktoppen

Marc Skogelin/TT

Vivvi Alström/TT

Uppdaterad 2022-10-17 | Publicerad 2022-10-16

Björn Dixgård skrev vinnarlåten när han var på väg till förskolan för att hämta barn. Arkivbild.

”Strövtåg i hembygden” med Mando Diao är den bästa Svensktoppslåten genom tiderna, enligt lyssnarna.

– Det är helt vansinnigt stort, säger bandets sångare Björn Dixgård till TT.

”Strövtåg i hembygden” är även den låt som legat längst på Svensktoppens förstaplats, med 86 veckor. Totalt låg låten i 167 veckor på Svensktoppen och försvann först när den plockades bort i januari 2016 då en regel om maxbegränsning på 52 veckor på listan infördes.

Omröstningen om den bästa Svensktopplåten någonsin utlystes i samband med Svensktoppens 60-årsfirande och har pågått under sex veckor.

”Strövtåg i hembygden” vann i konkurrens med bland annat ”Håll mitt hjärta” med Björn Skifs och ”Du är min man” med BAO & Helen Sjöholm.

– Det är helt vansinnigt stort. Det är inte ofta jag tycker det, jag är sådär klyschig och tycker inte man kan tävla i musik. Men det här, det måste jag säga, det känns helt sjukt. Man börjar onekligen tänka på vilka andra låtar som finns, det är ändå 60 år av musik. Så jag är otroligt glad och stolt, säger Björn Dixgård.

Tolkade Fröding

”Strövtåg i hembygden” finns med på albumet ”Infruset” från 2012 och är likt övriga låtar på skivan en tonsatt dikt av den värmländske poeten Gustaf Fröding.

– När det (albumet) var klart tyckte vi det var helt fantastisk. Det tyckte inte skivbolagen. Förutom ett enda skivbolag, som tyckte det var jättebra. Och de sade också att ”Strövtåg” var låten som var något att ha, och det blev vi väldigt förvånade över, vi trodde det var en B-sida.

Projektet med att tolka Frödings dikter var initierat av bandets tidigare sångare Gustaf Norén och innebar att rockbandet Mando Diao tog ett rejält kliv bort från sin tidigare musik, men vars succé också gjorde att bandet blev vad som närmast kan betecknas som folkkärt.

– Vi är ju lite schizofrena som band, säger Dixgård.

– Det här var definitivt ett sidosteg när den kom, ”Infruset”. Jag förväntar mig aldrig att någon ska lyssna, speciellt gjorde jag inte det med den här skivan och många som lyssnade på oss innan var kanske tveksamma. Men med den fick vi en stor, bred publik i Sverige, det hade vi inte haft tidigare.

Skulle hämta barnen

Vinnarlåten i sig kom till Björn Dixgård just när han var i färd med att lämna replokalen för att hämta barnen på förskolan. Precis då dök musikslingan upp i huvudet på honom och han fick stanna kvar några extra minuter för att hinna spela in den på datorn, berättar han.

– Det där är en sådan märklig grej. Vissa dagar sitter jag och försöker komma på melodier och det är sällan det kommer någon klockren melodi, det kanske kommer någon del av en låt eller så. Men de spontana idéerna är inte så vanliga, de brukar komma när det inte riktigt passar.

Resultat i slutomgången

Så fördelades rösterna bland låtarna i slutomgången:

  • ”Strövtåg i hembygden”, Mando Diao, 31 procent
  • ”Håll mitt hjärta”, Björn Skifs, 19 procent
  • ”Du är min man”, BAO & Helen Sjöholm, 15 procent
  • ”Lyckliga gatan”, Anna-Lena Löfgren, 14 procent
  • ”Om du lämnade mig nu”, Lars Winnerbäck & Miss Li, 11 procent
  • ”Jag och min far”, Magnus Uggla, 10 procent

Källa: Svensktoppen

ANNONS