Claes Malmbergs flickvän behöver operation – kan skickas hem till Brasilien

Kan få åka hem – utan del av skallbenet: ”Jag upplever det som väldigt inhumant”

NÖJE

Claes Malmbergs flickvän från Brasilien opererades i januari akut för en svår hjärnsjukdom när hon var på besök i Sverige.
Nu vårdas hon på sjukhus – men löper risk att bli hemskickad utan en nödvändig operation.

– Jag upplever det som väldigt inhumant, säger Malmberg som kämpar för att hon ska få stanna tills hon blivit återställd.

1 av 2 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Claes Malmberg.

Det var i början av november förra året som 34-åriga Janiana Mafra Panchero Silva kom till Malmö och Sverige. Sedan drygt två år är hon flickvän till komikern Claes Malmberg, 55. Tanken var att Janiana skulle gå en utbildning – och få vara tillsammans med Claes. Efter ett tag, runt nyår, fick hon kraftig huvudvärk och ont i kroppen. Symptomen påminde om influensa. Det förvärrades med svår yrsel och problem med balansen.

I mitten av januari fördes hon med ambulans till sjukhuset i Malmö – hon röntgades och läkarna befarade en hjärntumör. Hon opererades akut på neuro­intensiven i Lund, eftersom hjärnan svullnade.

Fick ta bort en del av skallbenet

Enligt Malmberg var läkarna tvungna att ta bort en bit av höger skallben. Efter det hölls Janiana nedsövd medan läkarna försökte ta reda på vad hon drabbats av. Det konstaterades till slut att det var en bakteriell sjukdom som går att behandla med antibiotika.

I dag vårdas Janiana på infektionskliniken på Lunds universitetssjukhus. Nu ser det ut som att hon kommer att kunna bli helt återställd – även om det är en lång väg tillbaka. Än kan hon till exempel inte gå själv.

– Det har varit en för­färlig period. Hon svävade mellan liv och död i en vecka, säger Claes Malmberg till Nöjesbladet.

Så långt lovordar Claes Malmberg den svenska sjukvården. Men i veckan föreslog läkarna att Janiana ska flygas tillbaka till Brasilien med reguljärflyg, fortfarande utan biten av skallbenet på plats, för att där vänta på den sista avgörande operationen. Det kan då dröja tolv månader innan operationen blir av, menar han.

Det får Claes Malmberg att både känna sig upprörd och orolig över vad som ska hända.

– Riskerna är så stora. Nu står det humanitära mot det ekonomiska, säger han.
Enligt Malmberg, och uppgifter till Nöjesbladet, är inga beslut fattade om Janiana får stanna för fortsatt behandling i Lund, eller om hon måste åka tillbaka till Brasilien.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Ola Nilsson som är verksamhetschef för neurokirurgin vid Lunds universitetssjukhus.

– Jag kan inte uttala mig i ett enskilt ärende utan att prata med patienten först – det kommer vi inte att göra nu under helgen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM