Big brother

Nardos Albertos kritik mot TV4: Rasism i ”Big brother”

”Varför agerar man inte?”

Av: 

Stina Dahlgren

Nardos Alberto.
Nardos Alberto.

NÖJE

Nardos Alberto berättar hur hon utsattes för rasism i ”Big brother”.

Nu riktar hon skarp kritik mot TV4 som hon anser inte agerat tillräckligt.

– Jag förstår inte, produktionen valde bara att vara tysta om det, säger hon.

Nardos Alberto, 23, kom tvåa i ”Big brother” 2021. Nu berättar hon om den tuffa tiden i huset.

– Det som har varit jobbigt är att jag blivit påmind om att jag är annorlunda. Jag såg oss som ett, jag såg inte att vi var olika på det sättet, men vid flera tillfällen kände jag mig utanför, säger hon.

På utsidan har tittarna vid flera tillfällen reagerat på hur Nardos behandlats av de andra deltagarna och av produktionen. Bland annat fanns det ingen frisör som var kunnig inom afrohår när de tre finalisterna skulle stajlas. Nardos fick fixa sitt eget hår medan Emelie Svensson, 24, och Tanja Ingebretsen Kallin, 22, fick hjälp av frisörer.

Nardos Alberto.

Vardagsrasism i ”Big brother”

Vid ett annat tillfälle skickades programledaren Filip Dikmen, 24 in i huset för att prata om vardagsrasismen en deltagare utsatte Nardos för under skolveckan.

– Man testade Nardos kunskaper om svenska, om Sverige. Och du hade även sagt något om att ”du ska lära dig om oss”, sa Filip Dikmen i programmet.

Där och då verkade Nardos ta det hela med ro, men nu i efterhand berättar hon hur hårt hon tog det.

– Jag kände mer än vad jag visade, men det handlade mer om att skydda de andra än att skydda mig själv. Det var därför jag inte visade mer där inne, säger hon.

Nardos berättar också hur flera av de andra deltagarna kunde bli arga och skrika på varandra utan att någon reagerade. Men när hon själv gjorde det fick hon höra kommentarer om sin attityd.

– Det har varit så många tillfällen det har hänt. Jag är inte en arg, svart kvinna, jag är en vanligt tjej exakt som alla andra.

Filip Dikmen.

Kritik mot TV4

Vid ett tillfälle gick Nardos in i bikten och berättade om en rasistisk situation som uppstått i huset. Av respekt för de inblandade vill hon inte gå in i detalj på vad exakt som hände. Trots att hon larmade om rasism i huset hände ingenting från produktionens sida. Nu riktar Nardos skarp kritik kring hur TV4 hanterat det hela.

– Varför agerar man inte? Jag förstår inte, produktionen valde bara att vara tysta om det. Det hade väl inte sett bra ut kanske om de gjorde en stor sak av det. Jag vet inte, säger hon.

Nardos är även kritisk till hur tv-produktioner överlag har en dålig representation bland deltagarna.

– Tv-branschen måste börja tacka ja till flera olika nationaliteter. Man behöver blanda lite och våga visa upp mer. Vi har så mycket kultur i Sverige och vi har nationaliteter från hela världen, varför inte visa upp dem?

Finalisterna.

Kritiserar media

Nardos anser också att media lyft frågan alldeles för lite. Nu när hon kommit ut ur huset har hon förstått att rasismen mot henne i ”Big brother”-huset varit ett ämne som diskuterats flitigt på sociala medier. Hon ifrågasätter därför varför så få medier valt att skriva om det.

– Det som gör mig besviken är att man inte belyst det här mer i media. Jag hade uppskattat om media tog upp det, upplyste om det som hänt och lyft de som säger att det inte är ok med rasism.

För det är många som har stöttat Nardos under hennes tid i ”Big brother” och som tagit tydligt avstånd från rasism. Hennes största fans kallar sig för ”Bardos gang”. De har till och med startat ett eget Instagramkonto för att visa sitt stöd till Nardos.

– Utan dem hade jag inte kommit långt. Jag är otrolig tacksam, säger Nardos.

Även de som drivit Nardos eget konto medan hon varit inne i huset har fått ta emot enorma mängder hat, hot och rasistiska påhopp. Trots det har de fortsatt att driva kontot.

– De har fått så mycket skit för att de ställt upp för mig och jag fattar ingenting. Folk borde ha stöttat dem istället, säger Nardos.

Nardos Alberto om framtiden

Hela resan med ”Big brother” och allt hon har upplevt har även gjort att hon nu vet exakt vad hon ska göra i framtiden.

– Nu vet jag vad jag ska kämpa för. Att stoppa rasismen och se till att vi alla är likvärdiga. Alla ska ha exakt samma behandling, oavsett hudfärg, säger Nardos Alberto.

Svaret från TV4

Joel Brink som är exekutiv producent för ”Big brother” säger att de har varit i kontakt med Nardos gällande vissa händelser i huset.

”Vi hanterade frågan om vardagsrasism i programmet genom att Filip Dikmen gick in i huset och pratade med deltagarna om ämnet. Vårt intryck är att det blev ett bra samtal för samtliga” skriver han i ett sms till Aftonbladet via programmets pressansvariga.

Gällande händelsen under finalkvällen och stajlingen beklagar han att Nardos känner som hon gör.

”Vi anlitade en frisör med erfarenhet av de olika typer av hår som skulle göras, det är tråkigt om Nardos inte kände sig nöjd.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera


Publisert:

LÄS VIDARE

Big Brother 2021 – så gick det för deltagarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Big brother

Nardos Alberto