Postum Golden Globe till Chadwick Boseman

Av:  TT

Chadwick Boseman, som förra året avled i cancer, tilldelades årets Golden Globe för bästa manliga huvudroll i ett drama.

– Vi måste ta alla tillfällen i akt att fira de vi älskar, så jag tackar för att jag får möjligheten att göra det, sade hans änka Simone Ledward i tacktalet.

Däremot blev det inte någon statyett för svenske Ludwig Göransson i år. Han var nominerad för filmmusiken till Christopher Nolans "Tenet". Den kategorin kammade i stället den animerade filmen "Själen" hem, vilken även utsågs till bästa animerade film.

Några favorittippade som däremot fick flera priser under natten förutom "Själen", var tv-serierna "Schitt's Creek" och "The crown".

Till bästa dramafilm utsågs "Nomadland", vars regissör Chloé Zhao även prisades.

Chadwick Boseman fick årets Golden Globe för bästa manliga huvudroll i ett drama.
Chadwick Boseman fick årets Golden Globe för bästa manliga huvudroll i ett drama.

Virtuell gala

Årets Golden Globe-gala genomfördes för första gången virtuellt, med värdarna Amy Poehler och Tina Fey på varsin scen i Los Angeles respektive New York.

Inför galan hade trots allt röda mattan rullats ut vid Beverly Hilton Hotel i Los Angeles, men i stället för vimmel blev stjärnor bli intervjuade via en storbildsskärm.

Och vad gäller modet på de medverkande så var det minst sagt av skiftande karaktär.

Många av alla de som medverkade via länk hade klätt upp sig till tänderna, medan vissa hade en mer avslappnad stil. Jason Sudekis höll exempelvis sitt, något virriga, tacktal för utmärkelsen bästa skådespelare i en komedi-tv-serie ("Ted Lasso") iklädd en luvtröja, medan Jodie Foster satt i pyjamas med hunden i knät när hon tackade för utmärkelsen bästa kvinnliga biroll i ett drama ("The Mauritanian").

Chadwick Bosemans änka Simone Ledward.
Chadwick Bosemans änka Simone Ledward.

Inledande teknikstrul

Galan inleddes med teknikstrul – både regisserat och på riktigt.

Daniel Kaluuya, som prisades för bästa manliga biroll för sin insats i "Judas and the black Messiah", fick nära på inte hålla något tacktal då ljudet inledningsvis inte fungerade för honom.

– Det kommer inte att märkas att vi inte är på samma ställe, sade Amy Poehler från scenen i Los Angeles.

Samtidigt sträckte Tina Fey ut en ovanligt lång och "kapad" arm från New York för att röra vid henne.

På plats i Los Angeles och New York var den vanligtvis stjärnspäckade publiken ersatt av en liten skara vårdarbetare och de flesta nominerade medverkar på distans.

– Tack för det viktiga arbete som ni gör, vi är speciellt tacksamma över att kändisarna får stanna hemma i trygghet i kväll, sade Fey till publiken i lokalen.

Kritik mot arrangören

Värdparet passade också på att skämta om den kritik som riktats mot pressorganisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA) för bristen på mångfald. Liksom flera av prisutdelarna.

– HFPA består av omkring nittio icke-svarta-journalister. Vi säger omkring nittio för en del av dem kan till och med vara spöken, sade Fey.

Flera tacktal innehöll även pikar och politiska utspel.

– Jag var tvungen att simma ut från en sjunkande bil. Jag tror ändå att jag föredrar att göra det framför att vara i samma rum som (ex-president Trumps tidigare advokat, reds anm) Rudy Guiliani, sade Rosamund Pike i sitt tacktal och syftade på att det var just vad Maria Bakalova, nominerad i samma kategori, gjorde i i filmen "Borat nästa film".

Borat-filmen vann i kategorin bästa komedi och Sasha Baron Cohen utsågs till bästa skådespelare för sin insats.

– Jag vill tacka min medspelare, en rå ny talang som kom från ingenstans. Jag talar så klart om Rudy Guiliani, sade Sasha Baron Cohen i ett av sina tacktal.

Som bästa tv-serie i dramakategorin utsågs "The crown" och prinsparet Charles och Diana (Josh O'Connor och Emma Corrin) liksom premiärministern Margaret Thatcher (Gillian Anderson) utsågs till bästa skådespelare, skådespelerska respektive kvinnliga biroll i samma kategori.

Storvinnaren under Emmygalan, "Schitt's Creek", tog också hem flera tunga priser – bästa komediserie. Catherine O'Hara tilldelades utmärkelsen för bästa skådespelerska i en komedi-tv-serie.

Publisert:

LÄS VIDARE