”Hela Sverige bakars” Birgitta Rasmusson död – 81 år gammal

Kakdrottningen somnade in i dag efter tid på sjukhem

Birgitta Rasmusson är död.

Hon blev 81 år gammal.

– Det är jättejättekonstigt att kakdrottningen och ikonen Birgitta har lämnat oss, säger kollegan och vännen Johan Östling till TV4.

Den folkkära ”Hela Sverige bakar”-profilen Birgitta Rasmusson, 81, är död, bekräftar en familjemedlem samt operasångaren och nära vännen Marco Stella för Bohusläningen.

– Det är jättetråkigt att ha förlorat en vän. Vi var grannar under somrarna här i Ljungskile och brukade fika och prata ofta. När hon cyklade förbi stannade vi alltid för en pratstund, säger Marco Stella till tidningen.

– Det var inte väntat, jag hade nog trott att hon skulle klara det här, hon var så oerhört stark. Det är en stor saknad, säger han till TV4. 

Programledaren Johan Östling berättar om sina känslor efter dödsbudet i TV4.

– Sista gången jag pratade med henne var hon full av livsenergi, som hon alltid var. Det är jättejättekonstigt att kakdrottningen och ikonen Birgitta har lämnat oss, det är fruktansvärt tycker jag.

Birgitta Rasmusson.
Birgitta Rasmusson.

Rasmusson nominerades till årets tv-personlighet vid Kristallengalan för två år sedan. Hon är även känd för kokböckerna ”Rutiga kokboken” och den uppdaterade versionen av ”Sju sorters kakor” och dog under fredagen efter en tid på Stockholms sjukhem enligt Bohusläningen.

Kollegan: ”Hon kommer alltid saknas”

På grund av corona stoppades hon från inspelningen av förra säsongen av TV4:s populära bakprogram efter åtta år i tjänst och ersattes då av den prisbelönta konditorn Elisabeth Johansson.

– Det känns mycket konstigt. Jag har suttit i karantän i sex veckor för att jag skulle kunna vara med. Men TV4 har den policyn, att såna här gamlingar vågar man inte ta med, sa Rasmusson i samband med att TV4 stoppade henne från inspelningen.

Östling berättar för TV4 om tomheten både då och nu efter dödsbudet.

– Det kändes jättekonstigt att inte Birgitta var med, hon ÄR ju programmet, men med tanke på pandemin var det rätt beslut att hon inte var med. Men Birgitta saknas, hon kommer alltid saknas. Hon var alltid vaken och rolig med en glimt i ögat. Jag nåddes av nyheten nu precis, det känns jättekonstigt, säger han till TV4.

På Instagram hyllar han henne vidare:

”Kära, kära Birgitta. Jag är tacksam och stolt för att jag fick lära känna dig. Dina historier, din kunskap, din humor och ditt fina sätt inspirerar för alltid. Jag ska baka dina saffranspojkar till alla jag känner. Vila i frid!”

Rasmusson blev snabbt en tittarfavorit när hon debuterade i ”Hela Sverige bakar”-juryn 2012 med sitt klassiska hyllningsuttryck ”rasande elegant” till särskilt lyckade bakverk.

Isolerade sig i Ljungskile

Rasmusson tvingades efter beslutet rensa schemat på det mesta hon planerat under våren och sommaren.

– Jag är ju runt mycket och håller föredrag men har fått ställa in allt. Nu har jag ingenting planerat förrän i september och det är jag inte van vid. Men jag har full förståelse för det, sa hon då.

I stället höll hon sig hemma i Ljungskile, där fick hjälp av nära och kära som handlade åt henne och fyllde själv dagarna med bakning och cykelturer i vårsolen.

”Hela Sveriges kakdrottning”

I ett sms till Aftonbladet beklagar Sara Johansson, exekutiv producent för Hela Sverige bakar, Birgittas Rasmussons bortgång:
”Birgitta var otroligt uppskattad som domare i Hela Sverige bakar och genom åren har hon skänkt tittarna både glädje och inspiration. Hon var verkligen hela Sveriges kakdrottning. Vi kommer sakna henne väldigt mycket”.

Publisert:

LÄS VIDARE