Sven Wollter 1934-2020

Så fördelas arvet efter Sven Wollter

Älskade skådespelaren dog i sviterna av covid-19

Av: 

Petter J Larsson

Jamshid Jamshidi

NÖJE

I november dog Sven Wollter i sviterna av covid-19.

Nu har den folkkäre skådespelarens bouppteckning lämnats in till Skatteverket.

Hans fyra barn får dela på pengarna, konsten och huset i Bohuslän.

Sven Wollter blev 86 år gammal. Den 10 november i fjol dog den folkkäre skådespelaren i sviterna av covid-19 och sörjdes av hela Sverige – inte minst bland kollegor i teater- film- och tv-branschen där han i över sex decennier varit en av landets främsta.

Wollter lämnar efter sig frun Lisa Wede, 69, och fyra barn – Stina Wollter, 56, Lina Wollter, 53, Karl Seldahl, 45 och Magnus Lindgren Wollter, 27.

I bouppteckningen, som nu lämnats in till Skatteverket, framgår att barnen ärver större delen av skådespelarens egendomar.

I samband med giftermålet 2003 skrev Wollter och Wede ett äktenskapsförord. I testamentet från 2017 står det att Lisa Wede, som gått i pension tidigare för att ta hand om sin make, får 15 procent av Sven Wollters pengar. Resterande summa fördelas på barnen, som även får dela på eventuella framtida royalties.

Sven Wollter.

Delar på konsten

Efter att bland annat begravnings- och bouppteckningskostnader dragits av uppgår Wollters totala efterlämnade tillgångar enligt bouppteckningen till drygt två miljoner kronor.

Där ingår sommarhuset på bohuslänska Stillingsön, en badort på ön Orust, som enligt bouppteckningen har ett taxeringsvärde på 1,3 miljoner kronor. Det ska enligt testamentet ägas gemensamt av barnen. Den konst som Sven Wollter ägde får hans barn också dela på.

Aftonbladet har pratat med Stina Wollter som avböjer att kommentera bouppteckningen.

”En enastående människa”

Sven Wollter slog igenom i Vilhelm Moberg-serien ”Raskens” i SVT på 1970-talet. Därefter har han synts i en uppsjö av svenska filmklassiker som ”Mannen på taket”, ”Änglagård” och ”En sång för Martin”.

Det var hans dotter Stina Wollter som bekräftade dödsfallet.

”Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt rakt in ljuset i sviterna av covid och en väl använd kropp med lungor med KOL och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära”, inledde hon ett Instagraminlägg, där hon tackade personalen på Intensivvårdsavdelningen i Luleå och hyllade sin far:

”Han var en enastående människa med en värme och närvaro som genomsyrade allt han gjorde och skapade.”

Sven Wollter under inspelningen av filmen ”Dag för dag” i Kroatien.

ANNONS

Fynda badkläder hos Ellos. Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Sven Wollter 1934-2020

LÄS VIDARE

Tomas von Brömssen: ”Jag är rädd att bli en belastning för alla”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sven Wollter 1934-2020

Sven Wollter

Stina Wollter

Orust

Karl Seldahl

Covid-19