Sanna Lundells ilska när den skadade älgen inte får skjutas

Kommunens viltvårdslag: ”Vi är bakbundna”

Av: Natalie Demirian

Publicerad:
Uppdaterad:
Sanna Lundell.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Sanna Lundell.

Älgen har strövat omkring illa skadad i flera veckor.

Det gör Sanna Lundell och hennes grannar upprörda, som förgäves har försökt få älgen avlivad.

– Det är uppenbart att han inte mår bra, säger hon till Aftonbladet.

Det var på Instagram som Sanna Lundell, 41, först skrev om älgen.

Tillsammans med en bild på den sårade älgen skriver hon att varken polisen, Länsstyrelsen eller Nynäshamns kommun vill skicka ut en viltvårdare som kan skjuta älgen.

”Självklart lider han. Självklart behöver han hjälp att avsluta sitt liv”.

Till Aftonbladet säger Sanna Lundell, som bor på en gård i Norra Sorunda ute på landet, mellan Stockholm och Nynäshamn, att älgen har synts runt om i byn i flera veckor.

– Älgen är illa skadad och vi och ett flertal grannar till mig och även jägare har ringt till polisen och till Länsstyrelsen för att försöka få ut en viltvårdare som kan hjälpa den här älgen, skjuta den helt enkelt.

Foto: Privat/Sanna Lundell
Den sårade älgen.

Många upprörda

Men hon har då fått beskedet av polisen att den ansvarige på Nynäshamns kommun gjort bedömningen att älgen inte lider tillräckligt mycket för att skjutas.

– Han går runt här i våra tätbebyggda områden, det är uppenbart att han inte mår bra och det är inte så bra att möta på en sådan älg heller tänker jag, som är så illa skadad, säger Sanna Lundell.

Flera är upprörda över älgens öde, och kända profiler som Jill Johnson, Carolina Gynning och Titti Schultz har kommenterat inlägget.

Troligtvis har älgen drabbats av älgflugor och kan då ha skadat sig själv med sina horn när han har försökt klia sig. Det har orsakat stora sår och det har blivit larver i sårområdet.

”Vi är bakbundna”

Jonas Lundh i viltvårdslaget i Nynäshamn säger till Aftonbladet att de inte kan göra något åt situationen.

– Vi är bakbundna av paragraf 40c i jaktförordningen. Vi har en älg, en tiotaggare, som går med ryggangrepp. Mest troligt är det älgflugor där, det ser väldigt hemskt ut där på bakdelen. Allmänheten vill förstås att vi åker dit och avlivar den för att den ser så sjuk ut, och det förstår jag. Det är bara det att gör vi det så går vi mot lagen eftersom jaktsäsongen på älg inte startar förrän på måndag, säger han.

Pratat med markägaren

Paragrafen innebär i korthet att ingen får bedriva en jakt för att avliva djuret. Däremot kan man, om man påträffar djuret, göra en bedömning att älgen är så skadad att den behöver avlivas. Det är den som utför handlingen som är ansvarig och måste meddela och kunna motivera varför det var en nödvändig handling och varför man tar stöd från paragrafen.

– Vi som viltvårdare har absolut ingenting med det här att göra, det är markägaren själv som måste besluta om han har hundra procent stöd av paragrafen och vill använda sig av den. Jag pratade med markägaren imorse och förklarade detta, att han kan använda sig av paragrafen om han känner att det är helt vattentätt och att han är hundra procent säker på att den här älgen kommer att dö av sina skador och att han vill ta slut på älgens lidande, säger Jonas Lundh.

Kan avlivas tidigare

Eftersom just den här älgen är en tiotaggare måste markägaren prata med älgskötselområdet och dess ordförande i kommunen, då gruppen bestämt att jaktsäsongen på tiotaggare inte börjar på måndag, utan i november.

– Det kan de ändra på i den här styrelsen om de vill, de kan bestämma att de kan göra ett undantag eftersom älgen ser ut som den gör, och att man får tillåtelse då att skjuta den på måndag. Det är heller ingenting vi i viltvårdslaget har något att säga till om alls, säger Jonas Lundh.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN