Succén ”Det sitter i väggarna” skrotas – SVT satsar på de yngre

Programledaren Rickard Thunér: ”Det är ofattbart”

Rickard Thunér och Erika Åberg.
Rickard Thunér och Erika Åberg.

”Det sitter i väggarna” stoppas – trots 1,1 miljoner tittare.

SVT vill satsa på en yngre målgrupp.

– Vår utmaning är att göra program som lyckas online och för de under 50, säger SVT:s programchef Micael Lekberg.

Efter sex säsonger och ett oändligt antal berättelser om svenska hus och livsöden återstår endast ett avsnitt av SVT:s ”Det sitter i väggarna”. I somras meddelade kanalen att succéprogrammet läggs på is – till programledaren och antikexperten Rickard Thunérs förvåning.

– Det är ofattbart, säger han.

– Normalt sett, om ett program har gått knackigt i några år, så förstår jag om man vill testa någonting nytt. Men det här har ju inte gått knackigt alls utan känns ju som ett extremt starkt koncept.

Det sitter i väggarna programledare antikexpert Rickard Thunér och byggnadsantikvarie Erika Åberg
Det sitter i väggarna programledare antikexpert Rickard Thunér och byggnadsantikvarie Erika Åberg

”Bättre siffror än Idol”

Enligt branschmätarföretaget MMS var ”Det sitter i väggarna” Sveriges tredje mest sedda program på alla kanaler vecka 40, den senast inrapporterade veckan. De fyra veckorna innan dess låg programmet på topp-fyra, alltid med över 1,1 miljoner tittare.

– SVT är ju min arbetsgivare, även när det kommer till ”Antikrundan”, så man får ju alltid respektera besluten, som ju tas av de som kan tv, säger Rickard Thunér.

– Men ur en personlig synvinkel och av de kommentarerna som jag får när jag pratar med våra tittare om det här så tycker ju alla att det är fullkomligt upp åt väggarna, om man ska vara lite lustig. Vi har haft en stadig tittarskara på 1,1 miljoner tittare varje avsnitt i höst. Våra siffror är bättre än ”Idol” och ”Mästerkocken” på fyran.

I det gamla 1700-talshuset på Gotland bor Anette och hennes tre barn. När de flyttade in hade huset varit obebott under många år så det var mycket som behövde åtgärdas.
I det gamla 1700-talshuset på Gotland bor Anette och hennes tre barn. När de flyttade in hade huset varit obebott under många år så det var mycket som behövde åtgärdas.

Deltagarna får kärlek av tittarna

Deltagarna i sista säsongen har överösts av vänliga mejl, telefonsamtal och tacksamhet från folk på gatan.

I huset ”Lilla Gustafshäll” på Hasseludden i Stockholms skärgård bor Calle och Thomas med sina två hundar.
I huset ”Lilla Gustafshäll” på Hasseludden i Stockholms skärgård bor Calle och Thomas med sina två hundar.

– Det är så många som huggit tag i en och sagt att ”det är ju ett fantastiskt program det här”, man har fått många glada tillrop och det är många som säger att det inte är klokt att de inte ska fortsätta, säger Anette Wallin Robertson, 53, som för ett par veckor sedan visade upp sitt 1700-talshus i gotländska Hejdeby.

Calle Degerfors, 41, som i förra veckans program fick besök i sitt hus på Hasseludden i Stockholms skärgård, håller med.

– Det är jättesynd att SVT har beslutat sig för att lägga ner programmet. Jag tycker att det är väldigt mysigt och trevligt program – både bildande och trevligt och ett av de få programmen där det inte är prispengar och tävlingar och skit, säger han.

”Vi hoppas att folk hör av sig till SVT”

I det gamla garveriet vid Hoån bor Ella och Per Henrik med sina två barn.
I det gamla garveriet vid Hoån bor Ella och Per Henrik med sina två barn.

I måndagens program besökte Rickard Thunér och byggnadsantikvarie Erika Åberg familjen Lind i Torsåker i Gävleborgs län. Ella Lind, 39, tycker att fler borde få chansen att lära känna sin gårds historia.

– Det är jättetråkigt att det ska avslutas nu faktiskt, för det känns som att det är en av de få serierna som är nere på jorden och inte är så tillkonstlade – det är rakt uppochner som det är, säger hon.

– Vi hoppas att folk hör av sig till SVT, för det är jättetråkigt. Vi får försöka gå samman och skriva till dem.

SVT vill ”nå de yngre tittarna”

Enligt Micael Lekberg, SVT:s programchef i Malmö, grundar sig beslutet i en satsning på yngre tittare.

– Serien har en stor dragkraft på den äldre tittarna men har varit lite svag bland yngre, när man tittar demografiskt. Vi tittar hela tiden på vår största utmaning på SVT och det är faktiskt att nå de unga tittarna, säger han.

– Vi har jättemycket titlar som går superbra mot äldre och vi ska absolut ha dem. Men vi ska göra program för alla och då måste vi också ibland nå de unga och då behöver vi ta pengar någonstans ifrån.

Micael Lekberg vill understryka att serien inte definitivt är slut utan att den, tillsammans med ”Auktionssommar och ”Arvinge okänd”, har pausats tillsvidare. 

”Vi har många hus och hem-program”

I höst har man sett en ökning av tittare på SVT Play. När man om två månader ser över de slutgiltiga siffrorna kan det vara så att det ändå blir en ny säsong nästa år – om tillräckligt många har sett serien online.

– Utmaningen för oss är i stort sett alla under 50, så det är inte någon fråga om att ersätta det här programmet med ett program för 18-åringar utan det är ju för att göra program som lyckas online på Play och för de som är under 50, säger han.

– Vi har många hus och hem-program, som ”Husdrömmar”, som också drar jättemånga tittare, så vi har ju i kategorin hus och hem jättemånga program, men vi gör gärna fortfarande några säsonger till av ”Det sitter i väggarna” om det visar sig att siffrorna ser bra ut.


Sveriges mest sedda tv-program

Vecka 40 – den senast inrapporterade veckan enligt mätföretaget MMS:

  1. Fråga Lund, SVT1, tisdag 29 september: 1 289 000 tittare.
  2. Bonde söker fru, TV4, onsdag 30 september: 1 174 000 tittare.
  3. Det sitter i väggarna, SVT1, onsdag 28 september: 1 110 000 tittare.
  4. Muren, SVT1, lördag 3 oktober: 1 011 000 tittare.
  5. Bytt är bytt, TV4, torsdag 1 oktober: 993 000 tittare.
Publisert:

LÄS VIDARE