Halle Berry om Oscarsvinsten: Den betydde ingenting

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Frederick M. Brown / GETTY IMAGES
DENZEL WASHINGTON OCH HALLE BERRY VISAR UPP SINA OSCARS-STATYETTER 2002

Hon vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll 2002.

Femton år senare är Halle Berry fortfarande den enda svarta kvinnan som kan säga detsamma.

– Vinsten betydde verkligen ingenting, säger aktrisen nu till Teen Vogue.

När Halle Berry 2002 vann en Oscar för bästa huvudroll var hon övertygad om att det skulle öppna dörren för andra minoritetsgrupper.

– Detta är så mycket större än jag. Detta är för Dorothy Dandridge, Kea Horne, Diahann Carroll. Detta är för kvinnorna som står vid min sida, Jada Pinkett, Angela Bassett, Vivica Fox. Och för varje namnlös kvinna av färg som nu har en chans för att denna dörr öppnats ikväll, sade hon då i sitt tacktal på galan.

Femton år senare är hon fortfarande den enda svarta kvinnan att vinna priset och fjolårets gala markerade andra året i rad där inga minoriteter fanns representerade i de fyra skådespelarkategorierna.

– Jag tänkte då att ”Wow, min vinst betydde verkligen ingenting”. Jag trodde att den skulle betyda något, men det gjorde den inte. Det är upprörande, berättar aktrisen nu till Teen Vogue.

Vill hjälpa öka mångfalden i Akademin

Insikten var ett lågmärke för Halle Berry. Därför planerar hon nu bli mer aktiv i arbetet bakom kameran, i hopp om att kunna uppnå förändring bakifrån kulisserna.

– Jag vill börja producera mer. Jag vill skapa fler möjligheter för minoriteterna där ute. Jag har haft många djupgående konversationer med medlemmar av Oscarsakademin, och jag gör mitt bästa för att hjälpa dem tillföra mer mångfald till Akademin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM