Bråvalla: Ingen festival 2018

Bråvallafestivalen kommer inte hållas 2018, meddelar arrangören FKP Scorpio.

Orsaken uppges vara de anmälda sexbrotten.

– Jag har fått nog, säger grundaren Folkert Koopmans.

Bråvalla ställs in nästa år.
Bråvalla ställs in nästa år.

En tonårsflicka har anmält att hon våldtagits i publikhavet under fredagens Håkan Hellström-konsert på Bråvalla i Norrköping.

Under festivalen - både i år och tidigare år – har flera övergrepp rapporterats.

FKP Scorpio, arrangören bakom Bråvalla, meddelar att man därför väljer att ställa in nästa års festival.

– Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen, kärleken till musik och framför allt skadas människor, säger Bråvallagrundaren Folkert Koopmans i ett pressmeddelande.

Enligt polisens statistik har elva fall av sexuellt ofredande, ett fall av sexuellt tvång och ett fall av våldtäkt anmälts hittills under årets festival.

”Jag skäms för att vara man”

Beskedet kommer som en chock för de festivalbesökare Nöjesbladet varit i kontakt med på plats. De är besvikna men säger att de samtidigt förstår beslutet.

Även stämningen hos artisterna är dämpad. Sonny Fahlberg från duon Norlie & KKV, som ska spela på lördagen, är förbannad. Men inte på arrangörerna.

– Det är för jävligt men också ett uppenbart nödvändigt beslut för att snubbar inte kan bete sig. Det är trist att de ska få vinna. Men samtidigt kan de inte få fortsätta så här. Så jag tycker det är ett bra ställningstagande, säger Sonny Fahlberg och fortsätter:

– Jag skäms för att vara man i en sådan här situation. Jag förstår inte hur andra män kan göra så här mot kvinnor. Det är fruktansvärt.

Han har ännu inte hunnit prata med artistkollegor, men han tror att många precis som han är upprörda över det som hänt de senaste dagarna.

– Det är en konstig och jobbig känsla. Det känns inte kul att gå upp och spela när folk inte känner sig trygga. Det är musik och kärlek det handlar om, det ska inte vara så här.

Fortsätter som planerat

Presschefen Kajsa Apelqvist uppger att det inte är ett enskilt brott eller händelse som ligger till grund för beslutet.

– Det handlar inte om att vi inte kan hantera problemet eller att problemet bor i festivaler, det handlar om att göra ett tydligt ställningstagande. Vi som arbetar med Bråvalla ser festivalen som företagets hjärta och är otroligt stolta över festivalen och det arbete som vi varje dag lägger ner på att skapa en plattform för musikälskare att mötas, säger Kajsa Apelqvist.

Årets festival kommer att fortsätta som planerat.

FKP Scorpio avböjer att kommentera beslutet ytterligare.

Publisert:

LÄS VIDARE