”Paradise hotel”-sopåkaren Sebastian stöttar strejkarna

1 av 3
NÖJE

”Paradise hotel”-deltagaren Sebastian Stenberg har jobbat inom renhållningsbranschen sedan han var 18 år, men för ett år sedan fick han nog.

Nu har ”sopåkarna” gått ut i vild strejk inom Stockholm, och 70 personer har sagt upp sig.

– Jag sa upp mig för att det var massa jidder och de tyckte massa, säger Sebastian Stenberg.

Den tidigare ”Paradise hotel”-deltagaren Sebastian Stenberg, 27, har arbetat inom renhållningsbranschen sedan han var 18 år. Efter att han tog lastbilskörkort hade han fast tjänst som renhållningsarbetare (i vardagligt tal kallat sopåkare eller sopgubbe) i fyra år innan han sa upp sig inför en Thailandsresa och sin medverkan i ”Paradise hotel” 2016. Nu ställer han sig bakom dem som har gått ut i vild strejk i Stockholm på grund av villkoren.

– Det var deras egna val för att det håller på att rasa samman när företagen kör sina egna race och lastar på mera med mindre lön, säger han till Nöjesbladet.

Ströjobbat under hösten

70 personer har valt att säga upp sig från företaget Reno Norden. I skrivande stund står hela Stockholm utan sophämtning när kollegorna på Stockholms andra renhållningsföretag också gav sig ut i strejken. Under sin tid i yrket var han själv anställd på företaget LL AB som sköter omkring hälften av sophämtningen i centrala Stockholm. Efter sin medverkan i ”Paradise hotel” har han hoppat in och ströjobbat under hösten och våren, och då även på Reno Norden ett par gånger. Men under strejken har han inte blivit kontaktad.

– De har faktiskt inte ringt mig just nu, de vet väl också att jag inte kommer jobba, för de vet var jag har stått förut. Jag hade i alla fall inte hoppat in, så det är väl därför de inte har ringt heller, säger han.

”Orkar inte tjafsa”

Sebastian Stenberg är tredje generationen inom yrket. Hans farfar och pappa har varit inom branschen och de jobbade tillsammans i 24 år.

– Det är så jag har kommit in i sop-branschen. Man har varit med i ”gamet” sedan man var fem år gammal, säger han.

Nu har Sebastian Stenberg sett sin farbror, sin närmsta kollega och flera andra bekanta ansikten på nyheterna. Han har förståelse för dem som väljer att gå ut i strejken, och står bakom deras krav.

– Jag tycker inte man ska sänka, jag tror inte att alla förstår hur slitsamt det är. Jag sa upp mig för att det var massa jidder och de tyckte massa, och jag orkar inte hålla på och tjafsa varje jävla dag om samma saker som företagen vill. Ibland blir de skithårda och sen kan de gå ett halvår när de tycker att det är ok att vi kör efter den planen som vi har lagt, säger han.

– Jag blir inte arg, men det är idiotiskt att börja sänka lönerna så mycket.

”Åker till Norge”

Han ifrågasätter också hur företagen ska få tag på ersättare som har lastbilskörkort och som skulle vilja köra för den föreslagna lönen. Men trots villkoren kan Sebastian Stenberg ändå tänka sig att vara kvar inom branschen.

– Jag kanske åker till Norge och jobbar. Jag ska kolla med sopgubbarna där, för jag har varit inne på det förut.

– Jag har vissa vänner som har jobbat där och de har sagt att sopgubbar tjänar ganska bra där, säger han.

Under de år han har jobbat inom renhållningsbranschen har han ändå trivts bra med sysslorna, även om villkoren inte alltid varit de bästa.

– Vi hade 12 ton om dagen jag och min kollega när vi körde. Jag har inga problem med det men då tänker jag inte köra för någon minimilön, det är vad jag tycker. Det är vad de flesta sopgubbarna tycker i Stockholms stad, säger Sebastian Stenberg.

ARTIKELN HANDLAR OM