Hans Crispin om okända filmen – och saknaden efter Svullo

1 av 4
NÖJE

”Agne & Svullo” gjorde succé på 80-talet.

Nu kan Nöjesbladet exklusivt publicera seriens okända pilotavsnitt – som aldrig tidigare visats.

– Jag saknar Mickes empati, säger Hans ”Agne” Crispin.

Hans Crispin jobbade som inslagsproducent på ”Razzel” i SVT när Micke Dubois klev in på redaktionen.

Året var 1986 och den aspirerande komikern och skådespelaren hade snott ett passerkort för att ta sig in i tv-huset och försöka övertyga cheferna om att låta honom synas i rutan. Och han gav sig inte.

– Han kom upp varje dag och försökte sälja in sig själv. Jag gillade honom direkt. Han hade en fruktansvärd energi, säger Hans Crispin.

Efter mycket tjat fick Hans och Micke tillåtelse av den dåvarande nöjeschefen Sven Melander att göra ett pilotavsnitt för ett humorprogram. De nyfunna vännerna improviserade ihop nio minuter vilt spretande sketcher och klev in till cheferna.

– Ingen skrattade. De enda som tyckte det var kul var jag, Micke och Sven Melander. De andra gubbarna rörde inte en min, säger Hans Crispin och skrattar.

”Är förvånansvärt bra”

När ett annat planerat nöjesprogram utgick stod Sven Melander upp för Hans och Mickes idé som sedan blev ”Agne & Svullo. Resten är humorhistoria.

Hans Crispin var övertygad om att det allra första pilotavsnittet var slängt och försvunnet, tills han för en vecka sedan hittade en gammal VHS i sitt förråd.

De nio minuterna visar vännernas första trevande steg mot tv-succén och har aldrig sänts någonstans.

– Jag blir rörd, första gången jag såg den grät jag. Jag tycker den är förvånansvärt bra. Vi är inte färdiga som Agne och Svullo men man ser ändå karaktärsdragen. Vi är på väg, säger Hans och fortsätter:

– Här är Micke frisk, här mår han bra. Han är ”on the edge”. Det här är hans bästa år. Vi är amatörer och det är väldigt experimentiellt. Micke är glad, har en jävla energi och är lekfull. Det var en lycklig period.

”Förstod att något var galet”

Under inspelningarna blev Hans Crispin och Micke Dubois nära vänner och vänskapen höll i sig i många år.

Den fick ett abrupt slut 2005, när Micke Dubois tog sitt liv.

– Vi hördes inte varje dag men hade full koll på varandra. Vi hade ganska mycket kontakt. De sista tre, fyra månaderna förstod jag att något var galet. Han hade det jättejobbigt sista halvåret och var inne på sjukan mycket.

Var du orolig?

– Det var jag, men jag trodde att han skulle ta sig igenom det där. Samtidigt visste jag att hans pappa hade tagit livet av sig.

Mot slutet av sitt liv hade Micke Dubois svårt att få jobb.

– Producenter trodde Micke var Svullo, men det var han inte...han var hur snäll som helst. Han var väldigt empatisk och finstämd, förutom när han drack. Jag tror att en bidragande faktor till att han mådde dåligt var att han saknade bekräftelsen. För Micke var det viktigt att bli omtyckt och han har fått mycket upprättelse efter sin död.

”Saknar hans empati”

Hans Crispin drabbades av samma problem med jobbuppdrag efter att ”Svullo & Agne” sänts.

– Jag var filmfotograf då och folk kunde inte se skillnad på mig och min karaktär så jag förlorade jobb. Folk tog avstånd från mig. De trodde jag var knäpp, säger han.

Varför tror du själv ligger bakom att ”Agne & Svullo” blev så populärt?

– Vi var först. Vi var före ”Hassan”, före ”Nile city”, men vi flög under radarn. Vi ville ha kul. Vi tänkte att om vi har roligt på inspelningsplatsen kommer tittarna tycka att det är roligt att se på.

Hans Crispin minns sin vän med värme.

– Jag saknar hans privatperson och empati, inte bara humorn. Vi hade aldrig några bekymmer. Samarbetet med Micke är det roligaste jag har gjort.