Sanna historier i videoskörden

Publicerad:
Uppdaterad:

Verkligheten är underlag för veckans videonyheter.

John Lennon och Paul McCartney träffas 1976 i påhittade ”Two of us”. Lennon spelas av en som tidigare föreställt Andy Warhol.

Så särskilt verkligt känns det aldrig.

"Den perfekta stormen" - en sann historia.
Foto: SANDREWS
"Den perfekta stormen" - en sann historia.

”Den perfekta stormen” är en sann historia, där filmmakarna fått fylla i en del luckor. ”Vikarien” är gjord som en dokumentär med kinesiska amatörer som spelar sig själva. ”Skulls” är fantasifull, men bakgrunden är de hemliga snobbiga ordenssällskap där en del amerikanska presidenter ingått. ”Hollow man” är dock alldeles påhittad.

Vikarien

En tonårsflicka blir lärarvikarie långt ute på fattiga kinesiska landsbygden. Hon lovar att alla elever ska finnas kvar. När en pojke ger sig av för att söka jobb i storstaden reser hon efter. Zhang Yimous drama berättas med vemodig humor och ger realistiska bilder av olika delar av dagens Kina. (Egmont)

Den perfekta stormen

George Clooney och Mark Wahlberg ombord på fiskefartyg som lämnar hamnen för några veckors fiske. De söker sig längre och längre ut och hamnar mitt i flera oväder. Wolfgang Petersen (”Air force one”) berättar den sanna historien med mycket spänning och påkostade effekter. (Sandrews)

Common ground

Tre historier om homosexuella i en amerikansk småstad. Om värderingar och reaktioner 1954, 1974 och i dag. Tre välspelade berättelser med olika infallsvinklar, löst sammanhållna av en berättare. (Universal)

Shanghai noon

Actionkomedi i vilda västern när Hong Kong-stjärnan Jackie Chan hamnar i cowboykläder. Lucy Liu spelar den kidnappade prinsessan han ska rädda, Owen Wilson en cowboy som blir hans vän. (SF)

Hollow man

Kevin Bacon spelar tokig forskare i Paul Verhovens effektfyllda version av ”Den osynlige mannen”. Han experimenterar på sig själv och gör olika sorters övergrepp när ingen ser honom. Snyggt filmad, men tunn handling gör det till en simpel skräckfilm. (Egmont)

Skulls

Joshua Jackson (”Dawsons creek”) är fattige men duktige studenten som väljs in i finuniversitetets hemligaste snobbförening. Han får pengar, mäktiga vänner och lyx. Men har han sålt sin själ till något ont? Hans vänner blir nyfikna på sekten. Hyfsad start, fånig final. (Scanbox)

Two of us

Aidan Quinn spelar Paul McCartney och Jared Harris är John Lennon i en låtsasfilm där de möts i New York 1976. Mer som en pjäs där deras olika personligheter visas i gräl och bus. Ingen musik de skrev hörs någonstans. (Paramount)

Killing mr Griffin

Inte bara titeln påminner om ”Killing mrs Tingle”. Här hämnas några elever på en hatad lärare genom att kidnappa honom. Men skämtet spårar ur, och elevernas ledare är en farlig rik yngling. (Scanbox)

Jens Peterson

Publicerad: