Så hyllades Johannes Brost på cancergalan

Dog under torsdagen – skulle talat på galan

Reporter: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

Johannes Brost dog i cancer förra veckan.

Nu hyllas han under ”Tillsammans mot cancer” i TV4.

– Vila i frid Johannes, även om jag är säker på att du inte kommer vila utan fortsätta dansa, sa Tilde de Paula Eby från scenen.

Johannes Brost blev 71 år gammal.
Johannes Brost blev 71 år gammal.

Den folkkära skådespelaren Johannes Brost dog i cancer den fjärde januari. En dag senare gick hans familj ut med beskedet.

”Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss”, skrev familjen i ett uttalande till TT.

Skulle ha hållit tal

Tanken var att Brost skulle hållit tal under TV4-galan ”Tillsammans mot cancer” och berättat om sin kamp. Nu blev det inte så. Istället valde TV4 att hylla honom under kvällen. Medan bilder på Brost visades på scen berättade programledaren Bengt Magnusson att de uppstått komplikationer efter att Brost opererats för cancer i matstrupen i slutet av november.

– Tanken var att han skulle vara med. Han ville vara med och stödja forskningen. Men de komplikationer som uppstod blev för svåra. Han somnade in med sin familj hos sig torsdag kväll, sa Magnusson från scenen.

”Hade alltid en räv bakom örat”

Tilde de Paula Eby, som också programleder galan, berättade om hur hon lärde känna Brost under sitt jobb med ”Let’s dance”, där han deltog i år.

– Man brukar säga att han alltid hade ett leende på läpparna och det hade han faktiskt. Det gick inte en vecka utan att han skojade, berömde och peppade. Han hade alltid en räv bakom örat och en komplimang att dela med sig av, sa hon och fortsatte:

– Jag tror att Johannes hade kommit på vad livet går ut på. Han levde lite som vi alla borde göra. Med glädje och kärlek efter bästa förmåga. Vi var många som verkligen sett fram emot att träffa honom ikväll. Vila i frid Johannes, även om jag är säker på att du inte kommer vila utan fortsätta dansa.

”En chock”

På röda mattan innan galan berättade Tilde de Paula Eby om hur hon reagerade när hon fick den tragiska nyheten om att Brost dött.

– Det var en chock. Vi hade kontakt under hela hösten. Han var ju väldigt positivt lagd. Han hade alltid ett leende och ville verkligen vara med i fajten. Sedan nåddes vi av beskedet att han gått bort. Och sen oerhört ledsen. Men också väldigt bestämd på att vi måste fortsätta kämpa. De allra främsta cancerforskarna säger ju det: Vi ska vinna den här kampen.

Johannes Brost blev 71 år gammal.

Publicerad: