Julen 2020

Kattis Ahlströms skräck: ”Det kan slinka ur”

Årets julvärd: ”Man vet ju inte, jag kan ju vara trött”

Av: 

Jakob Meijer

NÖJE

Årets julvärd satsar på att hålla tungan rätt i mun.

Nu berättar Kattis Ahlström, 52, om sin oro inför julafton.

– Det kan slinka ur, säger hon.

Hon har lett Melodifestivalen och Eurovision song contest. Att tända ett ljus kan tyckas enkelt i sammanhanget. Men nu ska Kattis Ahlström göra det inför närma fyra miljoner julfirare.

– Alla pratar så mycket om det här ljuset och att det ska vara så svårt. Jag har inte fattat att det är svårt att tända ett ljus. Men jag övar på det. Och jag skriver fortfarande litegrann på mitt manus, säger årets julvärd i Aftonbladet Morgon.

Räknar med kritik

SVT:s julvärd är kanske ett av de mest prestigefyllda uppdragen en svensk programledare kan få. Men det innebär också att man får räkna med kritik. Förra året rasade tv-tittarna på programledarna Erik Haag och Lotta Lundgren, efter att duon och SVT valt att förinspela programmet.

Året innan hånades Sanna Nielsen efter att ha burit en naturfärgad axellös ylletröja och rött läppstift i samband med pressfotograferingen.

Kattis Ahlström är medveten om att folk kommer att ha åsikter om hennes insats.

– Fast nu har jag tänkt klart på det. Nu är det bara att göra. Det är alltid något de kommer störa sig på, och jag orkar inte tänka på det, säger Ahlström.

Kattis Ahlström.

Vill inte säga något opassande

När Kattis Ahlström presenterades som julvärd var hon snabb att påpeka att hon kommer sända live.

Programledaren Robert Aschberg frågar i Aftonbladet Morgon om Kattis Ahlström är orolig för att något opassande, som ett grovt könsord, ska slinka ur henne under sändningen.

– Jag har faktiskt tänkt på det. Jag kollade igenom mitt manus. Jag kan säga sånt när jag är trött. Man vet ju inte, jag kan ju vara trött, säger hon.

Men det finns ytterligare ett orosmoment. Att lyckas tända ljuset. För DN berättar Kattis Ahlström att hon grubblat över ljuständningen och därför tagit till ett knep: att bränna av veken på ljuset i förtid. På så vis tänds stearinljuset garanterat på första försöket. Men hon är också medveten om att tilltaget kan bädda för reaktioner från tittare som tycker en avbränd veke är ”fusk”.

”Succétändning” – efter hemliga knepet

– Det är faktiskt Magdalena ­Ribbing som har sagt att veken ska vara svart, för att visa att det här är ett hus där man lever och kostar på sig saker som tända ljus. Därför tänker jag göra detta till hennes minne, säger hon till DN.

Tricket gjorde susen. Kattis Ahlström lyckades tända ljuset snabbt och smidigt.

– Nu inviger vi julen. Nu var det gjort! sa julvärden i sändningen med hunden Nellie bredvid sig, som gör henne sällskap i studion.

Kattis Ahlström inleder julaftonsfirandet i SVT1 klockan 14:55 med att önska tittarna välkomna och tända ljuset. Därefter följer klassiker som ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” och ”Karl-Bertil Jonssons julafton”.

ANNONS

Spana in Cerveras rea-sortiment online och klicka hem dina favoriter innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Marianne Mörcks fräcka ljuskupp i SVT – lurade tittarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Kattis Ahlström

SVT:s julvärdar

Jul

AB Voice