Priscilla om Elvis Presleys död: ”Han visste vad han gjorde”

Nya detaljer kring Elvis bortgång i ny dokumentär

avMathilde Albinsson

Elvis Presley dog 1977 till följd av ett hjärtfel.

Men i dokumentären ”Elvis Presley: The Searcher” ger Priscilla Presley nya detaljer kring ex-makens bortgång.

– Han visste vad han gjorde, säger hon.

Foto: Jack Plunkett/TT
Priscilla Presley vid premiären av dokumentären ”Elvis Presley: The Searcher” under filmfestivalen i Texas i mars 2018.

I mellandagarna visar SVT dokumentären ”Elvis Presley: The Searcher”, som skildrar berättelsen om pojken från Mississippi som blev en av vår tids starkast lysande stjärnor.

I den första delen, som sändes på juldagen, antyder Priscilla Presley att ex-makens död handlade om ett självmord.

Elvis Presley dog i sitt hem Graceland i Memphis den 16 augusti 1977, 42 år gammal. ”The King” vägde då 159 kilo, led av bland annat förstorat hjärta och ett tablettmissbruk. Dödsorsaken kom att fastställas som hjärtfel. I dokumentären ger dock Priscilla Presley en annan bild.

– Folk undrar varför ingen gjorde något. Det är inte sant. Människor i hans inre krets försökte, men du talade inte om för Elvis Presley vad han skulle göra. Du gjorde inte det. Jag menar, då skulle du åka ut snabbare än en riven katt. De försökte och glöm det. Han visste vad han gjorde, säger hon.

Elvis Presley 1975. Foto: AFTONBLADET BILD/IBL

Blev drogberoende i armén

Enligt Priscilla blev Elvis Presley drogberoende i armén, där han ska ha fått uppiggande piller för första gången.

– Där började det. Han tog dem för att stå ut med kalla dagar och ensamma nätter, säger Priscilla Presley, som var gift med Elvis mellan 1967 och 1973, i dokumentären.

Dokumentären berättar också, genom arkivmaterial och vittnesmål från de som stod Elvis Presley nära, hur ”The King” tycktes stå maktlös inför sin manager. Överste Tom Parker styrde Elvis Presleys karriär med järnhand. När den unge artisten kom tillbaka till USA efter sin två år långa militärtjänstgöring i Västtyskland 1960, ville överste Tom Parker göra Elvis Presley till en ännu större stjärna genom att leda in honom i filmindustrin.

Men Hollywoodkarriären gynnade honom inte.

Styrdes med järnhand

– Filmerna skadade hans image som förnyare och som musiker. Han hade en stor talang och de gav en fantastisk bild av honom. Det började bra med filmerna. När han gjorde kreativa saker, såg man att han hade stor potential. Men hade aldrig kunnat bli en riktig filmstjärna med Översten bakom sig, säger musikern Tom Petty i dokumentären.

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET
Elvis Presley 1957.

Men Tom Parker själv slår tillbaka:

– Jag var inte inblandad i annat än att förhandla kontrakten. Han fick själv avgöra vad han ville göra och inte. Ingen tvingade honom att göra en film han inte ville göra, säger översten i dokumentären.

När Elvis Presley slutligen blev fri från filmkontrakten 1969, började han drömma om att turnera utomlands. Han ville till Europa och Japan. Men överste Parker nekade honom den internationella turnén, eftersom han själv inte uppehöll sig lagligt i USA. Om överste Tom Parker lämnade landet, skulle han kunna få problem med att bli insläppt igen.

Nekades utomlandsturnén

Elvis Presleys pressade schema fick honom att börja medicinera för att orka. Att se hans sista spelningar smärtar Priscilla, eftersom hon ser att han inte mår bra.

– De sista spelningarna är svåra att titta på. Jag tror att det ibland skulle ha varit bättre om de hade ställt in, säger Priscilla.

Mellan 1974 och 1976 gjorde Elvis Presley över hundra spelningar per år. Det hände att han kollapsade efter en spelning.

– Hans sista dagar i livet var inte bra. Han hade många problem. Han hade gått upp i vikt, vilket är en dödssynd i showbusiness. Isoleringen ledde till missbruk, säger han och fortsätter:

– Man får framgångar och blir rik, men en dag går det upp för en att det inte gör en lycklig. Han visste att han måste hitta något, men jag tror att han gav upp.

Del två av ”Elvis Presley: The Searcher” sänds i SVT1 klockan 22.00 den 27 december. Både del 1 och 2 finns på SVT Play.

ARTIKELN HANDLAR OM